Presentation

En spännande och viktig arbetsgivare

Publicerad 14 juni 2016
Hussein Al-Sahaf och Anneli Dahlgren är båda anställda på Försvarsmaktens Systemförvaltningsenhet (SFE). Foto: Johan Marklund
Hussein Al-Sahaf och Anneli Dahlgren är båda anställda på Försvarsmaktens Systemförvaltningsenhet (SFE). Foto: Johan Marklund

Stolthet över arbetsgivaren och dess mission och en önskan att få vidareutbilda sig i jobbet. Det är två gemensamma nämnare som fick Anneli Dahlberg och Hussein Al-Sahaf att söka anställning hos Försvarsmakten.

Försvarsmaktens Systemförvaltningsenhet (SFE) sysselsätter idag över 200 medarbetare lokaliserade till Stockholm, Arboga och Boden. I uppdraget ingår förvaltning av masterdata, SAP med tillhörande system samt övriga system inom HR, ekonomi, logistik, information och teknik.
Anneli Dahlgren jobbar i Systemförvaltningsenhetens teknikteam och ansvarar för portalen som utgör interfacet till alla användare inom Försvarsmakten.
– Jag började på Försvarsmakten i mars 2015. Under hela PRIO-projektet – Försvarsmaktens stora effektiviseringssatsning med hjälp av it – har jag jobbat som konsult från IBM. Jag hade varit konsult i många år och trivdes väldigt bra med Försvarsmakten och alla arbetskamrater jag hunnit få, vilket fick mig att söka, berättar Anneli och tillägger:
– Jag tycker att Försvarsmakten är en väldigt spännande och viktig organisation och känner mig stolt då jag berättar för andra var jag jobbar.

Ville in på teknikspåret
Hussein Al-Sahaf började hos Försvarsmakten i augusti 2015 efter att ha svarat på en jobbannons.
– Jag pluggade tre år på KTH där jag läste affärssystem på systemvetarlinjen. När jag var klar med utbildningen 2013 började jag jobba med support på ett företag som arbetar med affärssystem. Sedan gick jag över till att bli key account manager och kände då att försäljning inte var det jag främst ville hålla på med. Jag ville in på teknikspåret och började titta på jobbannonser.
– Försvarsmaktens annons var faktiskt den enda jag svarade på. För min egen del och även i min umgängeskrets är det hög status att få jobba inom Försvarsmakten och bidra till att försvara landet.

Lätt att få vidareutbildning
Både Anneli och Hussein ser stora utvecklingsmöjligheter hos sin nuvarande arbetsgivare.
– Bland de bättre sakerna är att du får gå kurser och utbildningar. Efter att jag varit här i tre månader hade jag redan fått en ITIL-certifiering, berättar Hussein.
– Jag har inte jobbat här så lång tid, men jag har hunnit gå på mer kurser här än vad jag gjorde under flera år hos min förra arbetsgivare. Behöver du en kurs eller en utbildning så går det fort, bekräftar Anneli.


Bred palett av befattningar inom it och data

 

Överste Håkan Petersson, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband.
Överste Håkan Petersson, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband.

Det finns flera viktiga orsaker till att it- och dataingenjörer söker sig till Försvarsmakten. Kompetensutveckling och karriärmöjligheter är två av dem, säger överste Håkan Petersson, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS.

– Jag tror att de flesta som arbetar för oss uppskattar det tydliga ledarskapet. Jag tror också att många är positivt överraskade över hur mycket vi kompetensutvecklar vår personal inhouse. Många känner också att de vill göra skillnad genom att jobba för en verksamhet som betyder någonting, i vårt fall att skydda vårt land, säger Håkan Petersson.
Säkerhetsfrågorna är i ständigt fokus. Verksamhetens art innebär också arbete med stora system och avancerade tillämpningar inom it och data. Rekryteringsbehovet spänner över hela bredden, framhåller Håkan Petersson.
– Vi behöver både driftstekniker som kan systemen och personer som sysslar med utvecklingsfrågor.

Goda möjligheter för alla
Med den breda paletten av befattningar kan Försvarsmakten erbjuda goda karriär- och utvecklingsmöjligheter inom it- och dataområdet.
– En del ser en karriär i att jobba i stab och andra ser en karriär i att utvecklas inom sitt område. Oavsett vilket fokus du har så finns det väldigt goda möjligheter. Ännu mer idag eftersom den förändrade säkerhetssituationen i omvärlden har satt större tydlighet på kraven på robusthet i it-stödet.
Det finns också möjligheter att jobba internationellt, påpekar Håkan Petersson.
– Var helst en svensk soldat eller sjöman befinner sig i världen så är vi där och stödjer dem med sambandssystem och datorsystem.

Stabil och öppen som person
Alla befattningar inom Försvarsmakten har någon form av säkerhetsklassning, därför ställs alltid kravet på den som söker anställning att han eller hon är svensk medborgare. Kravbilden innefattar också att du är psykiskt och fysiskt stabil som individ.
– Eftersom du ska kunna verka i en orolig miljö, i värsta fall i krig, måste stabiliteten finnas där. Du ska också vara öppen och våga pröva nya saker. Jobbet innebär ofta samarbete med andra, även utanför förbandet, så det är en stor fördel om du är en utåtriktad och social person. Ser vi på den erfarenhetsmässiga bakgrunden så söker vi främst människor med teknisk bakgrund, i SFE:s fall gärna en högskolebakgrund med någon form av datavetenskaplig utbildning, poängterar Håkan Petersson.

Försvarsmaktens systemförvaltningsenhet
Försvarsmakten är en av Sveriges största myndigheter med mer än 50 000 medarbetare och frivilliga. Uppdraget är att vara ständigt beredd att hävda Sveriges territorium, genomföra internationella insatser samt stödja samhället vid större kriser.
Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband (FMTIS) är ett försvarsmaktsgemensamt förband som verkat sedan 1 januari 2016. Förbandet har ett samlat ansvar för drift, underhåll och förvaltning av alla ledningsstödsystem i Försvarsmakten. FMTIS är Försvarsmaktens största förband med mer än 1 400 medarbetare spridda på drygt 30 orter.
I FMTIS ingår Systemförvaltningsenheten (SFE) som är Försvarsmaktens enhet för förvaltning av it-system och masterdata. SFE sysselsätter idag över 200 medarbetare lokaliserade till Stockholm, Arboga och Boden.

Försvarsmaktens systemförvaltningsenhet
Östhammarsgatan 68
115 28 Stockholm
Tel: 08-788 75 00
www.forsvarsmakten.se

www.forsvarsmakten.se

Just nu söker vi SharePoint-utvecklare!
Kontakta gärna jerry.eriksson@mil.se för mera information.