Presentation

Hos oss är alla talanger

Publicerad 14 juni 2016

Hanna Wennerström och Marcus Svantesson på IKEA Business Solutions. Foto: CarlMagnus Johansson-Lindkvist
Hanna Wennerström och Marcus Svantesson på IKEA Business Solutions. Foto: CarlMagnus Johansson-Lindkvist
IKEA erbjuder ett brett spektrum av arbetsuppgifter för en ingenjör.
– Utbildningen är jättebra bas, därefter är det din individuella talang som står i fokus. Vi rekryterar inte cv:n, vi rekryterar människor, säger Marcus Svantesson, personalchef.

På IKEA arbetar i dagsläget cirka 170 000 människor, med skilda bakgrunder och kunskaper. Verksamhetens tillväxtplaner är ambitiösa.
– På ett antal års sikt siktar vi på att fördubbla omsättningen och öppna betydligt fler varuhus än vad vi har idag, både på befintliga marknader och på helt nya, säger Marcus Svantesson.
Under senare år har det hänt en del i IKEA:s affärsverksamhet. Den digitala utvecklingen har fört med sig att vi idag möter fler kunder online än fysiskt i varuhusen.
– Redan för ett antal år sedan var antalet besökare online fler än de i våra varuhus, berättar Marcus.
I takt med att IKEA växer och ytterligare vill förbättra mötet med kunderna ökar behovet av smidiga digitala lösningar, både i varuhusen och online.
– IT som tidigare var en stödfunktion till våra säljflöden är en allt mer framträdande del av verksamheten. Just nu är vi i färd med att ta fram en helt ny digitaliseringsstrategi med det övergripande syftet att ta IKEA från där vi står idag, fram till ett IKEA med digitala lösningar för morgondagens produkter och kundmöten.

Utvecklingsmöjligheter
Hanna Wennerström ser stora utvecklingsmöjligheter för den som vill vara med på den resan. Själv började hon att arbeta för IKEA Business Solutions i Helsingborg för två år sedan.
– Jag tog civilingenjörsexamen i ”System i teknik och samhälle” i Uppsala 2007. Efter några år ute i arbetslivet sökte jag jobbet som Service Operation Owner på IKEA. Det innebär att jag är ansvarig för all den mjukvara som ser till att varor levereras från ett varuhus eller onlinebeställning till kundernas hem. Mitt jobb är att se till att alla system fungerar och att mjukvara, infrastruktur och support ligger i fas med verksamhetens behov. Det är många olika delar som måste samverka för att upplevelsen ska bli den rätta för användaren.
För Hanna är det nära nog ett drömjobb.
– Jag har stort ansvar att själv styra riktningen på arbetet och samarbetar med flera globala expertteam. Det är ett utvecklande arbete där en viktig uppgift är att gradvis anpassa vår systemflora till den nya tidens krav på e-handel och digitalisering.
Eftersom arbetsfältet inom IKEA Business Solutions är så brett rekryteras ingenjörer med skilda specialiteter.
– Här finns ingenjörer med examen i teknisk fysik, mekanik, IT – listan kan göras hur lång som helst. Lite beroende på intresse och driv finns det saker att göra oavsett specialinriktning, antingen här på IT-sidan eller inom andra delar av IKEA, säger Hanna.
För egen del ser hon stora möjligheter att fortsätta utvecklas inom verksamheten.
– För mig handlar det snarare om vilken vilken väg jag ska gå. Vill jag utveckla min tekniska kunskap på djupet eller vill jag gå mot en bredare chefskarriär eller ett nytt spännande projekt? Är det något som finns på det här företaget så är det utvecklingsmöjligheter!

Talanger
Marcus nickar instämmande och berättar om företagets synsätt där alla anställda är talanger.
– Jag vet av egen erfarenhet att IKEA är ett fantastiskt företag att utforska sin talang på. Efter teknologexamen från Blekinge tekniska högskola jobbade jag ett par år som teknikkonsult innan jag kom till IKEA. Min IKEA-resa började som management trainee och efter ett antal år som linjechef på tekniksidan kände jag att det var personalfrågor jag brann för. Efter att ha framfört detta till mina chefer dröjde det inte länge förrän jag erbjöds att prova en tjänst inom den sektorn. På den vägen är det, och nu har jag arbetat som personalchef i fem år.
Både Marcus och Hanna kan rekommendera sin arbetsplats till andra ingenjörer.
– Absolut, hos oss kan du bidra även som nybakad ingenjör. Att IKEA befinner sig i en tillväxtfas skapar många möjligheter och gör att vi verkligen måste ta vara på nya fräscha idéer för att kunna uppnå vår vision: att ska skapa en bättre vardag för de många människorna. Har du ett driv och tankar om hur saker och ting kan göras bättre så finns här en fin grogrund för dessa, avslutar Marcus.

IKEA Business Solutions
Historien om IKEA började 1943 i den lilla småländska byn Agunnaryd när grundaren Ingvar Kamprad bara var 17 år gammal. Sedan dess har IKEA utvecklats till ett stort företag med 170 000 medarbetare i 44 länder och med en årsförsäljning på över 28 miljarder euro.
Idag är IKEA Business Solutions med sina 1400 medarbetare en viktig motor bakom IKEA:s framgång och möjligheter till fortsatt expansion världen över.

För mer info om att jobba på IKEA se: www.ikea.se

IKEA Business Solutions
Ikeagatan 7
343 36 Älmhult
Tel: 0476-810 00
www.ikea.se

www.ikea.se