Presentation

Nytänkande teknikkonsult ger unga chansen

Publicerad 14 juni 2016
Maria Embertsén och Siamak Rouhani trivs på ÅF.
Maria Embertsén och Siamak Rouhani trivs på ÅF.

Under den senaste tiden har ÅF vunnit många prestigeprojekt, kanske för att företaget vågar tänka okonventionellt och låter unga medarbetare tidigt ta eget ansvar. Här finns chansen att jobba i spännande projekt och bygga ett bättre samhälle.

Det är ingen tillfällighet att ÅF rankas som en av Sveriges bästa arbetsplatser av unga ingenjörer. Företaget arbetar målmedvetet med att skapa en attraktiv miljö där medarbetarna utvecklas och trivs.
Siamak Rouhani har en civilingenjörsexamen i samhällsbyggnad med inriktning mot bro från KTH. Han har varit på ÅF i snart två år och tycker att företaget stöttar medarbetarna på ett härligt sätt.
– ÅF är bra på att lyfta fram unga medarbetare och låta dem ta ansvar. Efter mitt första år på ÅF, då jag arbetade extra utöver skolan, hade jag redan modellerat flera broar och nu är jag handledare för ett examensarbete. Jag har fått många varierande och roliga uppgifter, vilket är precis vad jag vill. Samtidigt som jag får ta mycket ansvar, finns det alltid någon att fråga om råd. Chefer och medarbetare är väldigt hjälpsamma och det finns otroligt mycket kompetens i företaget, säger Siamak Rouhani.

Miljö i fokus
Kollegan Maria Embertsén har också en civilingenjörsexamen i samhällsbyggnad från KTH men med inriktning mot mark och vatten. En viktig anledning till varför hon sökte sig till ÅF var att företaget arbetar aktivt med miljö och hållbarhet.
– Jag har alltid varit väldigt intresserad av miljöfrågor. ÅF ligger i framkant när det gäller hållbar samhällsutveckling. Det handlar om strategiska miljötjänster, energieffektivisering, trafikplanering, framtidens bilar och annat spännande. Här finns chansen att jobba med de frågorna och att utvecklas mot det håll jag vill, säger hon.
En stor fördel med ÅF är möjligheten att få jobba i spännande projekt, det är de båda kollegorna överens om. Maria Embertsén har jobbat med Förbifart Stockholm och tycker att det är lärorikt att arbeta i en stor organisation med många olika kompetensområden. Det har gett henne förståelse för vad olika kompetenser gör. Hon fick även chansen att arbeta internationellt:
– I Förbifart Stockholm arbetade vi med bland annat kollegor från Skottland och Schweiz, vilket innebar att många möten hölls på engelska. Arbets­kulturen skiljer sig mellan olika länder, i Sverige har vi exempelvis lite plattare hierarki, men det var aldrig några problem eftersom alla var otroligt proffsiga.
Hon fick nyligen göra ett studiebesök i Zürich i samband med ett annat projekt och uppskattar verkligen de internationella kunskapsutbytena.

Banbrytande projekt
Det nya projekt som Siamak Rouhani har börjat jobba med erbjuder också internationella erfarenheter. Ostlänken är Sveriges första höghastighetsbana för tåg och innebär ett samarbete med Frankrike och Japan.
– Det är väldigt spännande att få vara med om ett så stort projekt från början. Vi håller nu på att utreda läget av banan. Tågen kommer upp i en hastighet av 320 kilometer per timme, vilket innebär extrema krav avseende vibrationer och ljud. Det finns bara några få höghastighetsbanor i världen.
Han berättar även att medarbetarna uppmuntras till att jobba utomlands på något av det tjugotal kontor som ÅF har runt om i världen.

Gemenskap och bra värderingar
De unga ingenjörerna tycker båda att företaget visar sunda värderingar på många sätt. På ÅF är jämställdhet viktigt och med hållbarhetschefen Nyamko Sabuni i spetsen jobbar ÅF hårt för att få fler kvinnliga ingenjörer till företaget.
Den starka gemenskapen är något som både Maria Embertsén och Siamak Rouhani återkommer till. I projektgrupperna möts olika kompetenser och alla lär hela tiden av varandra. Kamratskapen förstärks av alla fritidsaktiviteter som arrangeras. Siamak spelar fotboll med kollegorna två gånger i veckan och Maria har precis kommit hem från en ridresa på Gotland. Utöver det anordnas en uppsjö av aktiviteter som teaterbesök, surfresor och grillkvällar.
– Det är jätteroligt med alla aktiviteter som anordnas men det som väger tyngst är chansen till utvecklingen, möjligheten att få hjälp av arbetskamrater och att få jobba med kompetenta människor. Det säger Siamak Rouhani som flera gånger har uppmuntrat kompisar att söka jobb på ÅF.

ÅF
ÅF är ett ingenjörs- och konsultföretag med uppdrag inom energi, industri och infrastruktur. Sedan 1895 har vi bidragit till våra kunders utveckling och framgång. Genom att kombinera olika teknikområden och kompetenser skapar vi lönsamma, innovativa och hållbara lösningar för en bättre framtid. Vår bas är i Europa men vår verksamhet och våra kunder finns i hela världen.
ÅF erbjuder en rad karriärvägar för kvalificerade ingenjörer och rankas som en av Sveriges bästa arbetsplatser.
www.afconsult.com

www.afconsult.com