Presentation

Spetsteknik och helhetssyn inom försvarsindustrin

Publicerad 14 juni 2016

Jessica Röstlund och Johan Funk hos BAE Systems Bofors. Foto: Lasse Persson
Jessica Röstlund och Johan Funk hos BAE Systems Bofors. Foto: Lasse Persson
På BAE Systems är utvecklingsmöjligheten stor för högteknologiskt intresserade ingenjörer som uppskattar variation.
– Ena dagen sitter jag och konstruerar i 3D CAD och nästa dag tillbringar jag på labbet med till exempel montering, säger konstruktören Jessica Röstlund.

Stridsfordon och artillerisystem tillhör vardagen på BAE Systems Bofors. Numera är de 300 anställda i Karlskoga en del av en av världens största koncern inom försvarsindustrin.
– Det är stimulerande att arbeta med högteknologisk spetsteknik på den här nivån, säger Johan Funk som gjorde sitt examensarbete på BAE Systems. Idag är han sektionschef för utveckling av marina system.
Den avancerade tekniken till trots säger Johan Funk att han har en bra bild av helheten.
– Vi är en del av en stor koncern, men verksamheten här i Karlskoga drivs som ett fristående företag. Möjligheten att få vara inblandad i många olika områden ger en bred erfarenhet.

Skrivbord eller skjutfält
Bredd var just något som kollegan Jessica Röstlund saknade i sitt första yrke.
– Jag jobbade som tandhygienist i några år innan jag tröttnade. Efter att jag hade sagt upp mig började jag läsa till maskin­ingenjör på Mälardalens högskola.
Direkt efter sin examen fick Jessica Röstlund jobb på BAE Systems och idag stortrivs hon med sina arbetsuppgifter.
– Det jag uppskattar allra mest är variationen. Ena dagen sitter jag framför en 3D CAD eller svarvar på ett labb, nästa dag är jag på skjutfältet eller skruvar på Stridsfordon 90.
Johan Funk instämmer. För honom växlar arbetet mellan att lösa vitt skilda problem. Som chef hanterar han även personalfrågor och ser till att medarbetarna trivs.
– Företaget jobbar för att alla ska anta nya utmaningar.

Säkerheten framför allt
Både Johan Funk och Jessica Röstlund upplever att arbetsgivaren är mån om sina anställda. Här på det anrika Boforsområdet hanterar man, precis som på Alfred Nobels tid, explosiva ämnen. Säkerheten och en korrekt riskbedömning är a och o.
– Det handlar om att veta vad man gör innan man gör det, säger Jessica Röstlund.
En god arbetsmiljö, öppen företagskultur och en förståelse för behovet av att balansera yrkes- och privatlivet är andra arbetsvillkor som de båda uppskattar.
– Här hjälper vi varandra och arbetar som i ett team, säger Johan Funk.

BAE Systems
BAE Systems är ett av världens största företag inom försvarsindustrin med 83 400 anställda i 40 länder. Huvudkontoret ligger i Storbritannien och den svenska verksamheten bedrivs på fyra orter: Karlskoga, Örnsköldsvik, Linköping och Stockholm.

BAE Systems Bofors AB
Industrivägen
691 80 Karlskoga
Tel: 0586-73 30 00
www.baesystems.com
www.baesystems.com