Hoten mot Sverige ökar och blir alltmer komplexa. Försvarssektorn har därför stort behov av de bästa och mest avancerade tekniska lösningarna.
– Det civila näringslivet har en viktig roll i att förse försvarsmyndigheterna med sofistikerade och robusta produkter och tjänster. Digitalisering är en av nycklarna.
Det säger Erik Heilborn, chef för affärsområdet Systems Management på ÅF, med ansvar för försvar och säkerhet samt ICT och telekom. ÅF är en av de största leverantörerna av konsulttjänster till försvarssektorn.
Erik Heilborn har examen från såväl Kungliga Sjökrigsskolan som KTH och har tidigare arbetat som reservofficer i amfibiekåren och inom it- och telekombranscherna. För honom innebär tjänsten på ÅF att han kan kombinera sina tidigare yrkeserfarenheter med sitt stora intresse för samhälls- och försvarsfrågor.
– Min drivkraft har alltid varit att bidra till samhällsbygget och det gör man på ett väldigt konkret sätt både som ingenjör och inom försvaret. Målet är att skapa ett säkert och hållbart samhälle, oavsett om det gäller att arbeta med sofistikerade vapensystem, utveckla smarta städer eller bygga stora infrastrukturprojekt, säger han.
”När Sverige nu rustar innebär det krav på extremt komplexa och sofistikerade lösningar”
Snabb digitalisering
Sedan Erik Heilborn först ryckte in som värnpliktig i kustartilleriet strax före ubåtskrisen 1981 har han sett stora förändringar i hotbilden mot Sverige. Det har också skett en snabb och omfattande digitalisering av försvarets verksamhet.
– När jag ryckte in i lumpen började vissa enkla datorbaserade system komma. Idag är it integrerat i nästan allt. Se bara på kodmassan i en kustkorvett eller i försvarets olika vapensystem. It stödjer allt och det krävs oerhört robusta system som klarar både höga säkerhetskrav och påfrestningar i plattformen, säger han.
– Snart sagt alla samhällssektorer genomgår en omfattande digitalisering och det har skapat nya hot mot Sverige, bland annat i form av cyberattacker. Samtidigt är den geopolitiska situationen i vår omvärld väldigt föränderlig och mer svårbedömd än tidigare.
En annan skillnad är att Försvarsmakten idag inte förfogar över alls lika stora resurser som för 30–40 år sedan. Totalförsvaret är betydligt mindre än då, eftersom såväl det militära som civila försvaret har krympt. Det innebär att den civila industrin har en stor och viktig roll idag som leverantör av produkter och tjänster till försvarsmyndigheterna.
– Det finns ett stort behov av stöd från civila företag. Det är viktigt att komma ihåg att näringslivet bidrar med lösningar till både det militära och civila försvaret och att båda är avgörande för Sveriges utveckling och säkerhet. Det gäller allt från renodlat försvarsmateriel till nödvändiga samhällsfunktioner som livsmedelsförsörjning, sjukvård och bankväsende, framhåller Erik Heilborn.
Försvarssatsningar
Han välkomnar det trendbrott som skett i försvarsanslagen och synen på totalförsvaret, vars vikt nu uppmärksammas alltmer. En rad stora försvarssatsningar har inletts eller står för dörren, bland annat nya luftvärns- och ubåtssystem, utvecklingen av Gripen E och återetablering av militära förband på Gotland.
– När Sverige nu rustar innebär det krav på extremt komplexa och sofistikerade lösningar. Vår roll från ÅF:s sida är att stödja Försvarsmakten och Försvarets materielverk i försvarshanteringen med exempelvis lednings- och sambandssystem, simulatorer och garnisonsanläggningar. Ett av våra viktigaste bidrag är våra kompetenta medarbetare, som utgör en sorts hjärnreserv för våra uppdragsgivare.