5G skapar kompetensbehov

Publicerad 7 februari 2018
Text: Måns Widman

Erik Ekudden, CTO i Ericsson-koncernen. Foto: Gonzalo Irigoyen
Erik Ekudden, CTO i Ericsson-koncernen. Foto: Gonzalo Irigoyen
– Lanseringen av den femte generationens mobilnät innebär ett större teknikskifte än de tidigare generationsskiftena. För industrin skapar 5G ett nytt landskap med fantastiska möjligheter.

Det säger Erik Ekudden, CTO i Ericsson-koncernen sedan juli förra året.
– Magnituden av förändringarna för konsumenter och företag de kommande fem–tio åren blir åtminstone ett lika stort steg för hela industrin som när vi skapade en massmarknad för mobiltelefonin i början av 1990-talet. 5G är en nyckelkomponent i digitaliseringen av hela samhället.

Blixtsnabb dataöverföring
Syftet med 5G är framför allt att klara av mobil dataöverföring med mycket stor bandbredd. Dataöverföringen går blixtsnabbt. Fördröjningarna blir inte större än enstaka millisekunder i stället för flera tiotals millisekunder som i dagens mobilnät.
– Om tidigare generationer mobilkommunikation byggdes för mänskliga interaktioner är 5G byggt för att också klara kraven för industrier och maskiner. Genom den superkorta fördröjningen och pålitliga kommunikationen i 5G-nätverk kan man till exempel inom tillverkningsindustrin för första gången skapa flexibel produktion när man inte längre behöver förlita sig på kablar. Tillförlitlig trådlös kommunikation har inte tidigare varit möjlig.

Flytta intelligens till molnet
En annan stor möjlighet med 5G är att man kan göra produkter smartare och flytta mer av intelligensen bort från maskinen upp i molnet och i realtid konfigurera, uppdatera och styra maskinen. Det möjliggör billigare capex-investeringar, snabbare releaser och produkter samt erbjudanden av nya tjänster.
– De nya 5G-näten ska vara så robusta att de klarar av betydligt mer kritiska applikationer än vad som har varit möjligt hittills. Det måste till exempel finnas inbyggd redundans i näten för att de ska vara säkra och ständigt tillgängliga.
I industrin blir 5G en effektiv global skalbar plattform för digitaliseringen.
– 5G skapar ett nytt och annorlunda landskap med spännande och fantastiska möjligheter för industriföretagen.
– Genom utbyte av information mellan självkörande bilar och 5G-nät kan bilarna köras och styras säkert och effektivt. Fordonen måste läsa in mycket data, bland annat för att kunna förbättra de självkörande egenskaperna.

Mycket efterfrågad kompetens
Teknikskiftet kommer att påverka arbetsmarknaden och karriärmöjligheterna för ingenjörer. Det gäller företag inom mobil kommunikation, men också företag inom alla andra branscher som digitaliseras. 5G hänger ihop med flera starka tekniktrender. Några av dem är mobilitet, molnteknik, Internet of Things, maskinintelligens och automation.
– För de som brinner för ett eller flera av dessa områden öppnas enastående karriärmöjligheter. Sådan kompetens är mycket efterfrågad.
– 5G är ett teknik- och affärsprojekt som kommer att pågå under många år. Än så länge har vi bara tagit de första stegen. Under 2018 får vi se de första kommersiella implementeringarna av 5G, säger Erik Ekudden.