5G förverkligar fjärde industrirevolutionen

Publicerad 13 februari 2019
Text: Cristina Leifland

Erik Josefsson, Head of Advanced Industries på Ericsson.
Erik Josefsson, Head of Advanced Industries på Ericsson.
Nu börjar processer, produkter och tjänster inom industrin att på allvar bli uppkopplade och mobila. Den fjärde industriella revolutionen är här.
– Det gäller att paddla och sätta sig i rätt position. Annars riskerar man att missa den våg av innovationer som kommer nu.

Att Erik Josefsson, Head of Advanced Industries på Ericsson, gillar att surfa märks. Men ännu mer passionerad är han när det gäller de möjligheter som 5G och IoT ger för att förverkliga det som kallas Industry 4.0, där digitalisering och automatisering av industriella processer kommer att ge helt nya, smarta fabriker, arbetsmetoder och produkter.
– Idag sker ungefär 90 procent av uppkopplingen inom tillverkningsindustrin via kabel. Det drar ner effektiviteten och flexibiliteten enormt. Om man på allvar vill bli digital och utnyttja de möjligheter som AI, automatisering och robotisering ger måste man bli trådlös – och det är 5G som är lösningen. Mitt jobb är att klippa kablar, säger han.

Helt nya möjligheter
5G ger en helt annan bandbredd, hastighet och säkerhet jämfört med 4G och det utvecklas nu i snabb takt. 2024 beräknas mer än 40 procent av jordens befolkning ha 5G-täckning. Här kommer även industrier att utnyttja den nya teknologin för att skapa en helt trådlös uppkopplad miljö.
– De industrier som är snabbt ute får en klar konkurrensfördel. Genom dedikerade 5G-nätverk får de full kontroll över sina processer och kan installera sensorer överallt, som kommunicerar med varandra och skapa digitala tvillingar. Gruvor, oljeriggar och fordonsindustrin är exempel på branscher som snabbt kan dra nytta av en sådan investering. Inom tillverkningsindustrin kommer det att skapa helt nya affärsmodeller, där kunderna kan få en direktrelation till fabrikerna. Det blir lite av en återgång till hantverkstraditionen som fanns före löpande band och standardprodukter. Istället styr kundernas önskemål slutprodukten, berättar Erik Josefsson.
I framtiden kommer 5G också att påverka städer och transporter med olika former av smarta lösningar, men det är mer komplext än i en avgränsad, kontrollerad miljö som en gruva eller fabrik. Därför är det svårt att sia om när smarta städer och förarlösa fordon slår igenom på allvar och påverkar vår vardag.

Kul att driva förändring
Enligt Framtidens Karriär – It & Datas undersökning ses IoT, AI och och maskininlärning som de viktigaste trenderna inom it, och över 70 procent ser 5G som viktig för Sveriges framtida digitala utveckling.
– Det är otroligt kul att få vara med och driva utvecklingen. Unga talanger kan verkligen förändra industrin globalt. Det gäller inte minst på stora etablerade företag, som Ericsson, där man kan vara intraprenör och arbeta väldigt brett. Att Ericsson placerar sig på första plats bland 24 viktiga it-arbetsgivare gör en extra stolt. Det visar också att vi verkligen är i framkanten av att driva global digital förändring, säger Erik, som själv pluggat i Hong Kong och arbetat i olika roller för Ericsson i Singapore, Kuala Lumpur och Dallas innan han kom till huvudkontoret i Stockholm.
Största skillnaden mellan att jobba i Sverige och att jobba i Sydostasien och USA är de platta organisationerna och nära samarbetet mellan industrier och andra aktörer i Sverige, tycker Erik.
– Svensk industri har goda förutsättningar att ta en ledande position i digitaliseringen. Ska jag ge något råd till studenter och unga ingenjörer så är det att besöka Hannover­mässan i vår. Sverige är partnerland och där kommer man att kunna se hur mycket spännande som är på gång.

Vill du vara med och driva utvecklingen framåt på Ericsson?

Hur viktig är 5G för den framtida digitaliseringen och it-utvecklingen i Sverige?
Vilka av följande företag anser du ligger i framkant inom it-utveckling och digitalisering? Ange gärna flera.
Om undersökningen
Framtidens Karriär – It & Data genomförde en undersökning mot ett slumpmässigt urval av it/dataingenjörer och systemvetare 27 december 2018 – 2 januari 2019. Statistisk felmarginal är 2,5–4 procentenheter.