Den digitala transformationen förändrar gruvsektorn

Publicerad 13 februari 2019
Text: Annika Wihlborg

Foto: Fredric Alm / LKAB
Foto: Fredric Alm / LKAB
Den svenska gruvsektorn är högteknologisk och befinner sig mitt i en kraftfull digitaliseringsutveckling som ändrar branschens arbetssätt och stärker dess internationella konkurrenskraft. Det medför många spännande karriärmöjligheter för systemvetare och dataingenjörer.

Daniel Berglund, it-chef på LKAB.
Daniel Berglund, it-chef på LKAB.
– Efter 2030 ska vi på LKAB vara redo att bryta järnmalm djupare ner i våra gruvor. För att klara teknikskiftet och minska klimatpåverkan samverkar LKAB, ABB, Combitech, Epiroc, och Volvokoncernen med målet att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvdrift på stora djup, uppemot två tusen meter. Vi ska bland annat utveckla en testanläggning där ny teknik kan utvecklas och testas i såväl verklig gruvmiljö som i en virtuell testgruva. Tillsammans skapar vi framtidens koldioxidfria, digitaliserade och autonoma gruvbrytning, säger Daniel Berglund, it-chef på LKAB.
En ökad automationsgrad, självkörande fordon som kan samverka med människor, fler robotar, en ökad elektrifiering under jord samt maskiner av olika fabrikat som kan kommunicera och utbyta information. Det är några av de faktorer som kan bli verklighet i framtidens digitaliserade gruva.

It tillämpas i basindustrin
48 procent av systemvetarna och dataingenjörerna kan tänka sig att arbeta med den digitala transformationen i gruvsektorn.
– Undersökningsresultatet är självklart glädjande. Att intresset är så stort kan bland annat bero på att gruvsektorn inte nöjer sig med att prata om AI och dess möjligheter. Vi testar skarpa tillämpningar redan idag i olika delar av vår verksamhet. I basindustrin gör digitaliseringsarbetet verklig skillnad för hela verksamheten. Utvecklingen går i en rasande fart och om man verkligen vill tillämpa den it som utvecklas i dagsläget så ska man definitivt söka sig till basindustrin, säger Daniel Berglund.

Alexandra Larsson, Chief Information Architect på Combitech. Foto: Peter Karlsson, Svarteld form & foto
Alexandra Larsson, Chief Information Architect på Combitech. Foto: Peter Karlsson, Svarteld form & foto
Mer verksamhet ovan jord
– Gruvsektorns digitala transformation ökar effektiviteten och genererar samtidigt en gruvbrytning som är hållbar för såväl människor som miljö. Digitaliseringen resulterar dessutom i en mängd data som kan tillvaratas och förädlas på olika sätt för att skapa förutsägbarhet i gruvdriften, säger Alexandra Larsson, Chief Information Architect och ansvarig för ekosystemfrågor på Combitech.
Hon är övertygad om att gruvsektorn kommer att bedriva en större del av sin verksamhet ovan jord framöver. Det kommer också att bli lättare att överföra erfarenheter kring smarta arbetssätt och konfigurationer mellan olika gruvor.

Mycket digitalkompetens behövs
– Det är verkligen roligt att så många vill arbeta med gruvsektorns digitala transformation, i synnerhet eftersom sektorn kommer att behöva mycket digital kompetens framöver. Som systemvetare eller dataingenjör i gruvsektorn finns stora möjligheter att verkligen göra skillnad i en bransch som är utmanande och mycket betydelsefull för Sverige, säger Alexandra Larsson.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta med den digitala transformationen i gruvsektorn?
LKAB, Combitech, ABB, Epiroc och Volvo satsar gemensamt för att skapa framtidens digitaliserade gruvbrytning. Skulle du kunna tänka dig att arbeta med den digitala transformationen i gruvsektorn?
Om undersökningen
Framtidens Karriär – It & Data genomförde en undersökning mot ett slumpmässigt urval av it/dataingenjörer och systemvetare 27 december 2018 – 2 januari 2019. Statistisk felmarginal är 2,5–4 procentenheter.