Presentation
IT på Pensionsmyndigheten

Teknik i framkant och agila team på Pensionsmyndigheten

Publicerad 10 mars 2020
Foto: Gonzalo Irigoyen
Viktor Hamnholm Löfgren, testare, Daniel Stagnell, systemarkitekt och Farah Alrobaye, systemvetare hos Pensionsmyndigheten. Foto: Gonzalo Irigoyen
Viktor Hamnholm Löfgren, testare, Daniel Stagnell, systemarkitekt och Farah Alrobaye, systemvetare hos Pensionsmyndigheten. Foto: Gonzalo Irigoyen

Vill du arbeta i agila team, med den allra senaste tekniken och med uppgifter som gör verklig samhällsnytta? Pensionsmyndigheten erbjuder en rad spännande karriärmöjligheter, i en öppen, prestigelös och kreativ arbetskultur.

I takt med att samhället blir allt mer digitaliserat ökar kraven på våra myndigheter att tillhandahålla snabba, effektiva och säkra digitala tjänster till medborgarna. På Pensionsmyndigheten ligger man därför i den absoluta framkanten när det gäller teknik och digitala lösningar. Det är en kreativ, dynamisk och snabb arbetsplats, där du verkligen kan göra avtryck.
– Jag kom hit för sju år sedan och blev redan då överraskad över hur modern tekniken var. Sedan dess har utvecklingen gått enormt snabbt, så vi befinner oss verkligen i framkant, berättar systemvetaren Farah Alrobaye. Farah kommer från telekombranschen, och när hon började på Pensionsmyndigheten var det i rollen som testare. Idag arbetar hon som scrum master och leder ett agilt utvecklingsteam.

Snabbt tempo
Kollegan Viktor Hamnholm Löfgren började på Pensionsmyndigheten för två år sedan, direkt efter examen från yrkeshögskola, där han pluggade test-automatisering. Nu jobbar han som testare, med fokus på automatiserad testning. Parallellt med detta gör han en hel del utvecklingsarbete.
– Det är ett högt tempo, med korta ledtider och det händer mycket hela tiden. Här är det inga kvartalsreleaser, utan vi släpper koder kontinuerligt. Så fort något är klart så släpps det ut i produktionen, vilket är spännande och kul, säger han.

Avdelningar tänker lika
Arbetssättet på avdelningen är utpräglat agilt, med sammansvetsade utvecklingsteam, där systemarkitekter, utvecklare, testare och andra kompetenser arbetar tätt tillsammans. Teamen har stor självständighet och ett nära samarbete med andra team.
– Det är ett kreativt och stimulerande sätt att arbeta på. Kompetensen inom teamen är hög och det är prestigelöst. Det finns alltid någon att rådfråga eller bolla idéer med och man har stor frihet så länge man levererar, berättar Daniel Stagnell, systemarkitekt, som arbetat i den statliga sektorn i 18 år. Till Pensionsmyndigheten kom han i höstas, lockad av möjligheten att jobba med avancerad it i nära samarbete med verksamheten.
– Verksamheten är i högsta grad delaktig i det vi gör. Vi för tillsammans en ständig diskussion om myndighetens behov, vart tekniken är på väg och hur vi ska prioritera. Dessutom utmärker sig Pensionsmyndigheten på så sätt att det inte bara är inom it som vi arbetar agilt. Hela myndigheten har en kunddriven, agil organisation. De olika avdelningarna tänker lika och vi talar samma språk.

Pröva sina vingar
Alla tre lyfter fram att Pensionsmyndigheten är en arbetsplats där det är lätt att trivas och där man har stora möjligheter att testa olika roller och pröva sina vingar. Man uppmuntras att pröva nytt om man så vill, eller att fördjupa sina kunskaper och bli specialist om man är särskilt lockad av något specifikt område. It-avdelningen har cirka 300 medarbetare i Stockholm och i Luleå. Bland kompetenserna finns exempelvis DevOpsspecialister, systemarkitekter, frontendutvecklare, utvecklingsledare, javautvecklare, it-säkerhetsspecialister, agila coacher, UX-designers och testare.
– Eftersom vi är en så pass stor it-avdelning, som dessutom växer, så finns det en stor flexibilitet att jobba inom andra roller, tillfälligt eller under en längre tid. Det är väldigt omväxlande och utmanande och man utvecklas snabbt. Som ny får man stort stöd av sina kollegor, säger Viktor.
Gemensamt för Farah, Viktor och Daniel är att de inte bara vill arbeta med it i framkant. Avgörande för dem när de sökte sig till Pensionsmyndigheten var en vilja att bidra till samhället och göra nytta i ett större sammanhang. Pensionsmyndighetens verksamhet påverkar alla i samhället och det är centralt att tjänsterna är säkra, effektiva och möter medborgarnas förväntningar.
– Det är en viktig produkt och en viktig organisation, säger Farah. Här skapar vi nytta och värde för alla medborgare.

Pensionsmyndighetens IT-avdelning

Pensionsmyndighetens it-avdelning har cirka 300 medarbetare i Stockholm och Luleå. Utvecklare, testare och systemspecialist är de vanligaste rollerna. Vi har omkring 5 000 000 rader kod i våra tjänster och 200 000 automatiserade processer. Våra medarbetare trivs – 97 procent är stolta över att arbeta här och 96 procent har förtroende för sin chef och upplever att de får stöd från sina kollegor, enligt vår medarbetarundersökning. Vi jobbar agilt och med teknologi i framkant.

Nyfiken? Läs mer på pensionsmyndigheten.se/itjobb