Presentation
Ericsson

IT-traineeprogrammet som ger kickstart i karriären

Publicerad 9 mars 2021
Foto: Johan Marklund
Fanny Tapper, IT-trainee och Haris Koljic, rådgivare till ledningsgruppen inom IT Cloud Services på Ericsson. Foto: Johan Marklund
Fanny Tapper, IT-trainee och Haris Koljic, rådgivare till ledningsgruppen inom IT Cloud Services på Ericsson. Foto: Johan Marklund

– Jag sökte till IT-traineeprogrammet för att verksamheten erbjuder så många möjligheter. Det blev faktiskt ännu bättre än förväntat, en kickstart på yrkeslivet som jag önskar alla, säger Haris Koljic, rådgivare till ledningsgruppen inom IT Cloud Services, Ericsson.

Haris Koljic har läst till civilingenjör i industriell ekonomi och logistik vid Linköpings universitet. Efter avslutade studier sökte han till Ericssons IT-traineeprogram.
– Jag hade ett sommarjobb mellan mitt fjärde och femte år, redan där fick jag en god känsla för Ericsson och den hjälpsamma företagskulturen. När det var dags att ta examen sökte jag till trainee-programmet eftersom det är så brett, och för att jag hade en förhoppning om att jag skulle komma på vad jag ville syssla med framöver.
Med facit i hand konstaterar Haris att traineeåret blev precis som han tänkt sig, fast ännu bättre.
– Jag var i ärlighetens namn lite osäker om jag valt rätt, IT är ju inte exakt det jag pluggat till. Men traineeåret var perfekt och öppnade massor av nya och spännande möjligheter.
Idag har Haris en roll som rådgivare till Head of Cloud Services där han bland annat arbetar med ett projekt med fokus på att kartlägga teknologier och infrastruktur av hela molndelen på Ericsson.
– I nästa fas ska vi strukturera upp riktlinjer för att se vilka applikationer och system som kan flyttas till det publika molnet. Det är en ganska stor utmaning som bland annat inbegriper intervjuer av ett stort antal medarbetare runt om i hela organisationen.

Klicka här om du vill veta mer om traineeprogrammet

Klicka här om du vill se våra lediga IT-tjänster

Omfattande program
Fanny Tapper, IT-trainee, berättar en liknande historia.
– Jag har studerat till civilingenjör i system i teknik och samhälle med IT-system som teknisk profilering vid Uppsala universitet, och sökte mig till Ericsson för att det är ett stort och mångkulturellt företag som arbetar med en mängd olika spännande teknologier.
Det som avgjorde valet av traineeplats var det omfattande och breda programmet.
– Det är svårt att veta vad man vill göra när man pluggat klart. Under traineeåret roterar vi inom tre olika IT-områden vilket är jättebra om man som jag är lite på jakt efter sitt favoritområde.
Fannys första rotation var förlagd till Market and Sales.
– Jag arbetade med ett Customer 360-projekt där vi i projektgruppen lärde oss både verktyget och plattformen så grundligt att vi är certifierade administratörer. Ett jättespännande projekt där jag både arbetade övergripande och med att koda egna komponenter.

Praktisk erfarenhet
En stor fördel, menar Fanny, är att hela traineeåret består av reella verksamhetsprojekt.
– Du sitter med i de pågående projekten där det värdesätts att man är nyutexaminerad och kan bidra med färsk kompetens. Att få praktisk erfarenhet gör att man utvecklas enormt snabbt.
Coronapandemin har under det gångna året satt spår även i Ericssons verksamhet och inneburit en hel del arbete från hemmet.
– Det är svårt att komma in i ett företag under pandemi med allt vad det innebär. Men jag tycker att det har lösts på ett bra sätt. Vi har gradvis lotsats in i verksamheten och försetts med kurser och byggt ett kontaktnät som gjort att man snabbt kommit upp i den fart som behövs för att kunna bidra i projekten.

Bra balans
På frågan om hon kan rekommendera andra unga akademiker att göra ett traineeår på Ericsson kommer svaret snabbt.
– Absolut! Den första rotationen var fantastiskt rolig och jag är verkligen taggad inför de kommande två. Ledarna är fantastiska och har lyckats hitta en bra balans i programmet som gör att vi nya känner oss trygga i verksamheten samtidigt som vi blir utmanade och får arbeta med komplexa projekt.
Haris instämmer fullt och fast.
– Jag kan verkligen rekommendera andra akademiker att söka sig till ITtraineeprogrammet. Om man är intresserad av att arbeta på ett företag i teknikens framkant tillsammans med trevliga och otroligt duktiga kollegor i en mångkulturell miljö som erbjuder många möjligheter, då är det Ericsson som gäller!

Klicka här om du vill veta mer om traineeprogrammet

Klicka här om du vill se våra lediga IT-tjänster

Ericsson

Ericsson är på en resa med digital transformation som påverkar alla delar av företaget från kund och utveckling till leverans. Som en del av IT Trainee-programmet har du möjlighet att gå med i mycket skickliga team med fokus på att omdefiniera Ericssons verksamhetsmodell. Du kommer att använda din tekniska examen och kompetens för att utveckla lösningar som löser komplexa affärsproblem i alla delar av Ericsson tillsammans med våra mycket engagerade och multikulturella team.

www.ericsson.com