Framtidens kommunikationslösningar

5G nyckeln till framtidens samhälle

Publicerad 18 februari 2022
Text: Annika Wihlborg Foto: Erik Lundback
Åsa Tamsons, Senior Vice President, Head of Business Area Technologies and New Businesses på Ericsson. Foto: Erik Lundback

Utrullningen av 5G, femte generationes mobilnät, öppnar för ett tekniksprång som kan bli avgörande för oss människor och vår förmåga att ställa om till ett mer hållbart samhälle. I kombination med andra teknologier, som AI och AR, banar 5G väg för teknologiska lösningar och upplevelser som idag knappt går att föreställa sig.

– Det är otroligt roligt och utvecklande att arbeta i techsektorn. På Ericsson befinner vi oss ständigt drygt tio år före vår samtid. Vårt globala utvecklingsteam fokuserar exempelvis just nu till stor del på att utveckla framtidens 6G-nät, som kan börja rullas ut om drygt tio år, säger Åsa Tamsons, Senior Vice President, Head of Business Area Technologies and New Businesses och ledamot i Ericssons koncernledning.

”5G är en förutsättning för att fortsätta accelerera utvecklingen av förarlösa fordon samt automatiserade och elektrifierade transporter.”

Exponentiell vidareutveckling av 4G
– Jag inledde min karriär med tolv år på konsultbolaget McKinsey. Där fick jag jobba med bolag i många olika branscher och sektorer. Mina sista år som konsult jobbade jag mycket med techbolag. Det var därför naturligt för mig att tacka ja när erbjudandet från Ericsson kom. Ericsson befinner sig i teknikutvecklingens absoluta framkant och det finns inte så många bolag av Ericssons kaliber i Europa – de flesta finns i Asien eller USA, säger Åsa Tamsons.
5G är en exponentiell vidareutveckling av de superkrafter som 4G gjorde möjliga. 5G erbjuder fler frekvenser och en högre tillgänglighet i mobilnätet.
– Det är dessutom säkrare och har en högre driftsäkerhet än 4G, vilket är viktigt exempelvis för företag som använder uppkopplad tillverkningsutrustning. 5G har dessutom en betydligt snabbare reaktionsförmåga än 4G. Det innebär i sin tur att appar kan reagera snabbare än en människa, vilket ger säkrare exekvering i självkörande bilar och automatiserade maskiner, säger Åsa Tamsons.

Gynnar automatiserade transporter
Ytterligare aspekter av 5G är att det är 90 procent mer energieffektivt per trafikenhet än 4G och att det är utvecklat för att stödja företags automatiseringsutveckling på ett helt annat sätt än tidigare generationers nät.
– Några av de sektorer som gynnas särskilt är fordonsindustrin och transportindustrin. 5G är en förutsättning för att fortsätta accelerera utvecklingen av förarlösa fordon och automatiserade och elektrifierade transporter. Även den tillverkande industrin har stor nytta av 5G. När 5G kombineras med andra teknologier, exempelvis AI eller AR, genereras de verkligt avgörande teknologisprången, säger Åsa Tamsons.
När 6G-nätet lanseras inom ett decennium kommer vi, enligt Åsa Tamsons, bland annat att kunna uppleva texturen och doften av saker och ting som virtuella upplevelser. 6G-nätet kommer att erbjuda intryck för alla sinnen, liksom möjligheten att möta andra människor digitalt och samtidigt få en känsla av att alla befinner sig i samma rum.