Presentation
Transportstyrelsen

Historisk IT-satsning hos Transportstyrelsen

Publicerad 18 februari 2022
Foto: Liza Simonsson / Richard Ström
Christofer Kärrdahl, strateg och Therese Johansson, IT-arkitekt på Transportstyrelsen. Foto: Richard Ström
Christofer Kärrdahl, strateg och Therese Johansson, IT-arkitekt på Transportstyrelsen. Foto: Richard Ström

Ett nytt vägtrafikregister för 1,8 miljarder med en implementeringstid på tio år skapar helt unika möjligheter inom IT-området. Nu nyanställer Transportstyrelsen 200 personer de kommande åren för att ro implementeringen i land.
– Det är inte varje dag man snubblar över en så rolig utmaning, säger Ingrid Cherfils, avdelningsdirektör.

Vägtrafikregistret skapades tidigt 1970-tal och används av en mängd aktörer, bland annat privatpersoner, myndigheter och försäkringsbolag. Ingrid Cherfils är programchef för projektet och ser att arbetet med det nya registret är en unik möjlighet.
– Det är ett av Sveriges viktigaste register, men livslängden börjar ta slut. Vi har chansen att bygga något som är mycket bättre både för oss själva och kunden. Det ska inte bli en utvecklad kopia av det gamla, utan vi strävar efter att bygga något helt nytt som tar höjd för bland annat digitaliseringen.
Therese Johansson är IT-arkitekt och ska hålla siktet på helheten i projektet.
– IT har genom årtionden genomgått olika faser med olika tankesätt utifrån vad man haft för teknik och förutsättningar. Idag lever vi med en bred skala av väldigt olika typer av utformningar, allt ifrån stordatortankesättet till alla de delar som avspeglas idag när man pratar om till exempel microservices. Utmaningen är att se helheten och vilka typer av funktioner vi ska ha, säger hon.

Vill du jobba med IT på Transportstyrelsen? Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Ingrid Cherfils, avdelnings­direktör på Transportstyrelsen. Foto: Liza Simonsson
Ingrid Cherfils, avdelnings­direktör på Transportstyrelsen. Foto: Liza Simonsson

Spännvidd på lösningar
Hennes jobb är att hela tiden titta på målet och riktningen.
– Jag triggas av att vi ser att vi har ett nuläge, och vi ska göra en förflyttning, hur gör vi för att ta oss till det nya? Om man jämför med hur systemutveckling och IT-arkitektur fungerade när man gick från analogt till automatiserade flöden, så började man ofta från ett blankt papper. Så är det inte nu, utan vi har en spännvidd på lösningar och utmaningen är att steg för steg leverera nytta med ett gemensamt sikte, säger Therese Johansson.
Kollegan Christofer Kärrdahl är strateg på myndigheten.
– Det är jätteviktigt för oss att titta i kristallkulan och veta vilka förändringar som är på gång, gällande lagstiftningar till exempel, men också tänka lite längre. Vad är det för samhällsutveckling som vi ser framför oss som vi behöver ta höjd för? Det är gammal teknik, det har gått lång tid sedan vi gjorde föregående lyft. Det vi gör nu ska hålla minst lika länge, då måste vi tänka långsiktigt, säger han.

Har nybyggaranda
Vad är det roligaste med projektet?
– Komplexiteten. Jag är övertygad om att vi kommer att fixa det här och göra något som är bättre och mer funktionellt i framtiden. Det triggar mig, jag kittlas att få vara med och förändra, säger Christofer Kärrdahl.
Transportstyrelsens IT-avdelningar finns huvudsakligen i Örebro. I år ska 100 personer anställas, och ytterligare 100 nästa år. Det handlar om bland annat arkitekter och utvecklare, och man vill få in både juniora och erfarna sådana.
– Vi vill ha personer som är drivna och har nybyggaranda. Här finns en möjlighet att komma med sina kompetenser och kunskaper och ha ett externt perspektiv. Vi kommer att jobba agilt och värdeskapande i team tillsammans med andra kompetenser på myndigheten. Att själv vara med och påverka utvecklingen är en stor chans, säger Ingrid Cherfils.
Christofer Kärrdahl håller med.
– Det finns ju få högskolekurser i vägtrafikregister, så vi behöver också plocka personer ur vår egen organisation och fylla luckor. Det finns en möjlighet att växa in i verksamheten underifrån. Det är viktigt att vara med i nybyggarandan och kunna höja blicken och tänka bortåt, ifrågasätta invanda sanningar, säger han.

”Smäller högt”
Therese Johansson har jobbar på Transportstyrelsen sedan 2003 och stortrivs.
– Det finns så oerhört mycket att lära sig hela tiden, det här är en bra plats om man inte vill stå still utan ständigt kunna utvecklas och göra nya saker. Man kommer in i nya sammanhang och situationer och har aldrig tråkigt, säger hon.
Transportstyrelsen värnar också om medarbetarna, och deras balans mellan arbete och fritid, bland annat genom möjligheten att delvis jobba på distans.
– Det här är en komplex och bred organisation med stora möjligheter för medarbetarna att utvecklas inom olika områden. Och har man dessutom varit med och byggt ett helt nytt vägtrafikregister så smäller det ganska högt i IT-världen, säger Ingrid Cherfils.

Vill du jobba med IT på Transportstyrelsen? Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Transportstyrelsen

Hos Transportstyrelsen får du chans att skapa och modernisera unika system. Miljontals medborgare, företag och organisationer är beroende av oss dygnet runt, året om. Vi är över 300 medarbetare på it-avdelningen med en central roll inom Transportstyrelsen och som utgör ett viktigt strategiskt och operativt stöd för all verksamhet oavsett om det är till sjöss, på land eller i luften.
Hos oss använder vi den senaste tekniken där du och din förmåga att hitta lösningar bidrar till utvecklingen. Vi har ett arbetsklimat där dina idéer får ta form. Vi arbetar agilt, involverar medarbetarna och driver utvecklingen tillsammans.
Här är det enkelt att bli inspirerad och motiverad, prova på nya arbetsuppgifter och arbetssätt. Projektet med det nya vägtrafikregistret är det största i myndighetens historia.
Välkommen att bli en i vårt lag!

www.transportstyrelsen.se