Presentation
Livsmedelsverket

Livsviktigt uppdrag på Livsmedelsverket

Publicerad 18 februari 2022
Foto: Mikael Wallerstedt
Magnus Josefsson, Henrik Wache och Kristina Essén på Livsmedelsverket. Foto: Mikael Wallerstedt
Magnus Josefsson, Henrik Wache och Kristina Essén på Livsmedelsverket. Foto: Mikael Wallerstedt

Vill du arbeta med IT-lösningar i framkant och bidra till samhällsnytta i en bokstavligen livsviktig verksamhet? Välkommen till Livsmedelsverket, där du kan utvecklas i en dynamisk och kreativ miljö tillsammans med engagerade och kunniga kollegor.

Få saker är så kritiska för alla människor som tillgång till bra mat och rent vatten. Livsmedelsverket bär högsta ansvaret för detta, och digitala verktyg blir allt viktigare för att klara uppdraget. Det innebär att myndigheten har många spännande uppgifter och karriärmöjligheter för dig som är IT-specialist.
– Det är en enormt stimulerande miljö att arbeta i, med väldigt bred och djup kompetens. Här arbetar allt från nutritionister till veterinärer, biologer och forskare inom en rad olika fält, och vi inom IT jobbar väldigt tätt med övriga verksamheten. Dessutom är Uppsala Science Park, där vi ligger, en inspirerande miljö och riktig kompetenshubb, berättar Kristina Essén, som är IT- och servicechef.
IT är en central del av Livsmedelsverket och digitaliseringen går snabbt och behövs inom alla verksamhetsområden.
– Det är en komplex IT-struktur, där säkerhetsfrågorna är kritiska. Medborgarna måste kunna lita på att livsmedelsförsörjningen fungerar i alla lägen. Därför är vårt uppdrag väldigt brett. Exempelvis är vi en viktig del av återuppbyggnaden av totalförsvaret, berättar informationssäkerhetssamordnare Magnus Josefsson.

Roliga projekt
Just nu pågår flera intressanta projekt på Livsmedelsverket. Ett är att utveckla ett så kallat rött nät för extra säkerhet för hemliga uppgifter i Civilförsvaret. Ett annat projekt är ”kontroll på distans” så att veterinärer i framtiden ska kunna utföra fjärrstyrd kontroll och besiktning av djur med hjälp av avancerad AI och bildanalys.
– Vi implementerar också ett nytt LIMS (”labbdatasystem”), där vi ersätter en rad olika små system för våra biologi- och kemiavdelningar med en enhetlig, bred lösning. Det kräver mycket samarbete över kompetensgränser och det är enormt roligt att jobba på det här tvärvetenskapliga sättet, säger Henrik Wache, IT-förvaltnings­ledare.
Livsmedelsverket söker nu IT-kompetens inom ett brett spektrum. Vi söker både dig med lång erfarenhet och dig som är nyutexaminerad. Det viktiga är att du har driv och engagemang. Här erbjuds kreativa och omväxlande arbetsuppgifter där du gör tydlig samhällsnytta. Vi har även en platt organisation med stora möjligheter att påverka och balans mellan arbete och fritid.

Livsmedelsverket

Livsmedelsverket är Sveriges expert- och centrala kontrollmyndighet på livsmedelsområdet. Vi arbetar för säker mat och rent dricksvatten, bra djurhållning och hållbarhet. Vi driver och samordnar även beredskapsplanering så att försörjningen av livsmedel och dricksvatten fungerar i kris. Det pågår en snabb digitalisering av verksamheten och flera spännande IT-projekt lanseras. Därför söker vi nu nya duktiga IT-medarbetare.

Nyfiken? Läs mer på: www.livsmedelsverket.se