It-akademikernas svar

Myndigheter i Sundsvall lockar

Publicerad 13 februari 2023
Text: Adrianna Pavlica Foto: Peter van der Meulen / Unsplash
Foto: Peter van der Meulen / Unsplash

Friluftsliv, bra skolor och en bättre bostadsmarknad. Det hör till anledningarna till varför it-akademiker som dataingenjörer och systemvetare kan lockas till Sundsvallsregionen, där många myndigheters it-verksamheter finns.

Sundsvallsregionen lockar allt fler – över en fjärdedel tillfrågade dataingenjörer och systemvetare i vår enkät kan tänka sig att arbeta med digitalisering, it-utveckling, datasäkerhet eller drift för en myndighet i Sundsvallsregionen. Vi har frågar dem varför. Och en del hyllar Sundsvall.
”Fin stad, levande uteliv, rikt föreningsliv, bra skolor, nära till friluftsliv, ok bostadsmarknad. I övrigt alltid positiv till att jobba norrut”, skriver en svarande i enkäten.

”Fin stad och positivt att jobba norrut.”

”Gillar Norrland”
Också en annan tar fasta på fördelarna som lockar: ”Större chans att köpa en villa där uppe då det är mycket billigare än i Stockholm. Dessutom så är det mer avslappnat där uppe, mindre folk, mindre trängsel osv”.
En person har kort och gott konstaterat: ”Gillar Norrland”. Andra pekar på att en flytt är möjlig om jobbet är intressant och betalar bra.

Platsen mindre viktig
Utöver de som kan tänka sig att flytta finns det många som är öppna för att jobba för myndigheter i Sundsvalls-området på distans. ”Distansarbete blir mer vanligt och därför anser jag att den geografiska platsen inte är lika viktig som tidigare”, skriver en person i enkäten.