Presentation
Försäkringskassan IT

Omväxlande uppdrag för den karriärinriktade

Publicerad 13 februari 2023
Foto: Anna-Clara Eriksson
Anders Tedenborg, senior systemutvecklare och Isabelle Dannebrant, IT-verksamhetsutvecklare hos Försäkringskassan IT. Foto: Anna-Clara Eriksson
Anders Tedenborg, senior systemutvecklare och Isabelle Dannebrant, IT-verksamhetsutvecklare hos Försäkringskassan IT. Foto: Anna-Clara Eriksson

Flexibilitet och stora utvecklingsmöjligheter – hos Försäkringskassan IT finns ständigt nya karriärvägar.
– Jag blev snabbt golvad av de möjligheter som finns här, säger Isabelle Dannebrant, IT-verksamhetsutvecklare.

Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter. Och för den som arbetar på IT-sidan finns många vägar att gå.
– Jag har fått testa på tre olika jobb på ett år och det finns oceaner av möjligheter. Det har varit så öppet, du är inte fast i det du blivit anställd som utan det handlar mer om vad du har med dig i ryggsäcken och vad du vill prova på, säger Isabelle Dannebrant, som kom till Försäkringskassans IT-traineeprogram efter studierna och direkt fick anställning som systemutvecklare.

Är du beredd att ta Sveriges viktigaste IT-jobb? Klicka här för mer information och våra lediga tjänster

Tekniska utmaningar
Kollegan Anders Tedenborg, senior systemutvecklare, har varit på Försäkringskassan sedan 2014, med undantag för ett halvår hos annan arbetsgivare.
– Jag bytte jobb, men saknade snabbt Försäkringskassan. Här finns utrymme för kreativitet, man kan ta ut svängarna. Jag var till exempel med på ett hackaton för några år sedan där ungdomar tog fram förslag på förbättring. Sedan formulerade jag ett förslag för exjobb om det för Mittuniversitetet. Vi har bra förutsättningar för utveckling och chefer som tänker flera steg framåt, säger han.
Under sina år på Försäkringskassans IT-avdelning har Anders Tedenborg bland annat jobbat med Business Intelligence, Big Data och Java. Och trots de komplicerade tekniska utmaningarna är han också nära kopplad till myndighetens samhällsnytta.
– Man har direktkontakt med verksamheten och känner sig väldigt delaktig, till exempel när vi under pandemin snabbt behövde få ut ett systemstöd för att folk skulle få ut sin Ersättning till riskgrupper, säger Anders Tedenborg.

Chans att utvecklas
Hos Försäkringskassan har varje anställd 80 timmar per år att lägga på kompetensutveckling. Den sker både internt och externt, och karriärvägarna är många.
– Man växer inte ur kostymen så fort, det finns många roller att jobba med och otroligt mycket teknik. Jag brukar säga att om det finns något ramverk eller programspråk så har vi nog det här. Det finns verkligen potential att jobba fram till pensionen utan att du ledsnar, säger Anders Tedenborg.
Samtidigt som erfarenhet värderas välkomnas också nya förmågor, som Isabelle Dannebrant.
– Du måste inte ha varit här en längre tid för att få chanser att utvecklas. Den möjligheten finns för alla från start.

Är du beredd att ta Sveriges viktigaste IT-jobb? Klicka här för mer information och våra lediga tjänster

Försäkringskassan IT

Försäkringskassan har en av Sveriges största IT-avdelningar med över 1200 medarbetare på åtta orter. Hos oss används den senaste tekniken, och kraven på drift och utveckling är höga. Det är en samhällskritisk verksamhet, och vi utvecklar och hanterar också driften av IT-system åt flera andra myndigheter. Vi får Sverige att fungera.

www.forsakringskassan.se