Industrisektorn

Fjärde industriella skiftet handlar om smarta lösningar

Publicerad 14 februari 2023
Text: Anette Bodinger Larsson Foto: Johan Marklund
Joakim Gustafsson, avdelningschef på Atlas Copco Quality Critical Software. Foto: Johan Marklund

Atlas Copco är ett anrikt bolag som genomgått flera industriella skiften. Det fjärde i ordningen har fokus på mjukvaruutveckling och smarta lösningar där cyberfysiska system skapar helt nya möjligheter för produktionsoptimering och automatisering.

Joakim Gustafsson, avdelningschef på Atlas Copco Quality Critical Software, konstaterar att Machine Learning och Cloudlösningar är två tydliga trender inom verkstadsindustrin.
– En annan trend går mot intuitiva användargränssnitt som förenklar hantering och implementering av nya tjänster. Sedan har vi även en trend mot automation som gör verktygen smartare och mer flexibla och där användare av våra verktyg ska kunna fatta fler beslut själva, vilket innebär utveckling av stödsystem för det ändamålet.
Själv började han arbeta på Atlas Copco för snart 20 år sedan.
– Jag är i grunden mjukvaruutvecklare och doktorerade inom AI i samband med millennieskiftet och jobbade sedan med att utveckla mjukvara för flygbolag. 2004 kom jag till Atlas Copco och har under de gångna åren arbetat som programmerare, projektledare, gruppchef och avdelningschef.

”Det är ett oerhört optimerat och specialiserat område där mjukvaruutvecklare numera utgör halva utvecklingsavdelningen.”

Nya möjligheter
AI och ML för med sig stora möjligheterna för industrin.
– I och med att vi med ML kan få maskiner att lära sig hitta mönster som människor har svårt för att hitta är det en väldigt bra sökmotor som kan hjälpa oss med att ringa in de problem vi måste åtgärda.
Den allmänna uppfattningen om vad man ville åstadkomma med AI-tekniken såg annorlunda ut för 20 år sedan.
– När jag doktorerade handlade AI mer om att programmera något som kunde tänka perfekt. Det innebär att man i princip skulle åstadkomma en kombinatorisk explosion av olika sökvägar, ett slags science fiction-tänk som inte var riktigt framkomligt. Det vi har nu med ML, där fokus ligger på mönsterigenkänning, ger oss möjligheter att söka efter saker som man inte ens visste att man letade efter.

Vilka möjligheter erbjuder verkstadsindustrin systemvetare, dataingenjörer och elektroingenjörer?
– Väldigt många. Vi tillverkar fysiska verktyg och behöver mekanister och även elektronikingenjörer för att få in kretskorten i våra produkter. Det är ett oerhört optimerat och specialiserat område där mjukvaruutvecklare numera utgör halva utvecklingsavdelningen. Och systemvetare behöver vi absolut. Systemvetenskapen handlar ju om att bygga ihop olika delar i ett system så att det blir enkelt att använda och installera, så vi har stor nytta av systemvetare.
Joakim Gustafsson talar av egen erfarenhet när han berättar om de spännande yrkesroller som mjukvaruingenjörer kan finna inom verkstadsindustrin i allmänhet och Atlas Copco i synnerhet.
– Om man gillar mixen av det fysiska, som att dra skruv, och den sociala delen, som handlar om att prata med och förstå kundernas behov, samt gillar att jobba i team, då kommer man med stor sannolikhet att trivas.

Foto: Shutterstock