Presentation
Polisen IT

Bidra till ett tryggare Sverige på polisens IT

Publicerad 13 februari 2024
Foto: Gonzalo Irigoyen

Att arbeta hos polisens it-avdelning är ett viktigt bidrag till ett tryggare samhälle. Här får du arbeta på en hög teknisk nivå, i unika processer tillsammans med engagerade kollegor. Här är ingen dag den andra lik.

Polismyndighetens it-avdelning består av ett tekniskt ekosystem i framkant. Här arbetar många discipliner – från infrastruktur, utveckling och säkerhet till support, inköp och it-juridik. Alla led i processerna utgörs av en egen grupp. Det ger spetskompetens till varje steg. Samtidigt är samverkan mellan grupperna avgörande – och framgångsrik.
– Är du intresserad av att arbeta i en miljö där du gör både samhällsnytta och något som är utvecklande så är det här världens roligaste jobb, säger Anna-Karin Löfström.
Hon är gruppchef för incident och problem på Polismyndighetens it-avdelning. Hennes team hanterar driftstörningar i allt från polisens nationella telefonlinje 114 14 till polisens mobila applikationer och övervakningskameror.
– Incident står för den direkta hanteringen, och problem när vi behöver gräva lite djupare för att se var en incident härstammar från. Vi ska se till att polisens system rullar helt enkelt, förklarar Anna-Karin.
Hennes arbete är händelsestyrt och ingen dag är den andra lik, berättar hon. En lugn förmiddag kan följas av att system eller funktioner går ner, vilket kräver snabb omställning för att sammanstråla med andra kompetensgrupper för att så snabbt som möjligt återställa funktionen.
Hon har arbetat som incidentmanager i det offentliga i många år, bland annat på Rättsmedicinalverket och på kommuner. På polisen är det annorlunda, menar hon. Händer det någonting här så är det allvar på riktigt.
– Alla förstår att den polisiära verksamheten inte fungerar om inte deras verktyg fungerar. Och viljan att hjälpa till när en incident uppstår är ojämförbar med alla andra arbetsplatser jag varit på, säger hon och lägger till:
– Även om vi är en liten kugge i maskineriet så känner vi dagligen att den är ack så viktig. Det gör något för känslan när man går hem från jobbet på dagarna, säger hon.

Tekniskt krävande och utvecklande
Alexander Alvarado är teknikspecialist i gruppen kameratekniska system, där han arbetar med polisens kameraplattform. Arbetet innefattar att säkerställa en fungerande drift av allmän och tillfällig kamerabevakning, det vill säga nästan samtliga av polisens kameror över hela Sverige.
Han känner igen sig i Anna-Karins beskrivning.
– En stor anledning till att det är roligt att arbeta här är att jag känner att jag verkligen har en viktig uppgift och bidrar till samhället genom att göra hela Sverige tryggt och säkert, säger han.
En del av hans uppdrag är att göra det möjligt för grupper inom polisen att ta del av det rörliga material de behöver, såsom regionledningscentralen och kamerabevakningscentralen (KBC). Variationerna i gruppernas krav ställer krav på hög teknisk kompetens.
– Bildanalytiker vill ha högupplöst video medan KBC tittar live och behöver en vid sikt och bra frames för en mer sammanfattande bild. Jag har arbetat på Sveriges Television och hade så erfarenhet av att arbeta med rörlig bild och kamerateknik. Men här tillkommer det övervakningskameror, nätverksbaserad trafik och fler kameror generellt, och jag har lärt mig mycket nytt sedan jag kom hit, säger han.

Säkerhetsnivå ger unika processer
Alla data inom myndigheten har högt skyddsvärde och risknivån kräver att all teknik behöver finnas innanför polisens väggar. Det kräver också att det är många instanser som behöver delta i en process.
– Vi har våra egna servrar och våra egna tekniker för att inget ska hamna utanför väggarna. När jag kom hit blev jag förvånad över hur självständiga vi är för att hantera detta, säger Alexander.
Det kan vara klurigt men det är också det som är spännande, menar Anna-Karin.
– Med så många grupperingar är man aldrig ensam i sin roll, säger hon.
Den höga tekniska nivån innebär också ett stort kompetensbehov. Polisens it-avdelning söker ständigt nya medarbetare.
– Om man vill arbeta för ett tryggare Sverige och med ny teknik i en storskalig miljö ska man söka sig hit. Vårt och många andra områden växer. Vi har nyligen fått politiska beslut om att utöka vår kameranärvaro, så vi kommer att behöva många nya kollegor, säger Alexander.

Polisens IT-avdelning

På polisens it-avdelning bidrar cirka 1 300 medarbetare dagligen till samhällsnytta genom att utveckla och förvalta it-system som förebygger brottslighet och underlättar polisens samhällsviktiga verksamhet. Polisens it-avdelning karakteriseras av ett agilt arbetssätt, en nära verksamhetsanknytning och en prestigelös arbetsplatskultur med många utvecklingsmöjligheter. Just nu finns ett behov av nya medarbetare inom en ett stort antal områden.

www.polisen.se/it