Teknikkonsultföretag

Sigma Technology Group toppar rankningen

Publicerad 13 februari 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Sigma
Carl Vikingsson, vd på Sigma Technology Group. Foto: Sigma
Carl Vikingsson, vd på Sigma Technology Group. Foto: Sigma

66 procent av systemvetarna och dataingenjörerna i Framtidens Karriär – It & Datas undersökning kan tänka sig att arbeta för ett teknikkonsultföretag. 41 procent av dem vill helst arbeta för Sigma Group, som toppar rankningen över attraktiva teknikkonsultföretag.

– En faktor som bidrar till att många it-specialister vill arbeta hos oss är vår företagsstruktur, som grundar sig i vår leveransfilosofi ”Local Drive-Global Strength”. Sigma Technology Group består av ett tjugotal lokala och ofta relativt nischade dotterbolag som befinner sig nära kunden. Många värdesätter att ingå i ett relativt småskaligt sammanhang och samtidigt vara en del av vår globala koncern, säger Carl Vikingsson, vd på Sigma Technology Group. Han har arbetat i verksamheten sedan 1986 och inledde sin karriär på Sigma som teknikkonsult.

”Teknikkonsulter håller sin kompetens uppdaterad och behåller därmed sin attraktivitet på arbetsmarknaden.”

Allt fler återvänder till konsultrollen
Att 66 procent av systemvetarna och dataingenjörerna överväger en framtid som teknikkonsult beror, enligt Carl Vikingsson, på att det är en karriärinriktning som har en oslagbar bredd av branscher och typer av uppdragsgivare.
– En trend är att allt fler väljer att återvända till teknikkonsultrollen efter att exempelvis ha arbetat ett par år inom industrin. Ett argument för att återvända är för många att kunna arbeta med den absolut senaste tekniken. Andra värdesätter tryggheten och bredden i teknikkonsultrollen. Många trivs också med att arbeta i en verksamhet som befinner sig i en expansionsfas, vilket vi gör, säger han.
Bland Sigma Technology Groups kunder finns några av Sveriges största exportbolag. Möjligheten att få arbeta med spjutspetsteknologi i uppdrag åt spännande kunder har, enligt Carl Vikingsson, bidragit till Sigmas attraktivitet som arbetsgivare.
– Vi har även lyckats bra med att bygga upp en stark och inkluderande företagskultur med fokus på att känna närhet till sin närmaste chef och att ingå i ett mindre sammanhang i något av våra dotterbolag, säger han.

Ger bred kompetens
Han betraktar teknikkonsultrollen som det absolut bästa sättet för it-akademiker att skaffa sig en bred kompetens och ett aktuellt och attraktivt CV som inkluderar många olika typer av kunder från många olika branscher.
– Teknikkonsulter håller sin kompetens uppdaterad och behåller därmed sin attraktivitet på arbetsmarknaden, inte minst eftersom de i många fall får arbeta med den absolut senaste tekniken. Som teknikkonsult har man också goda möjligheter att styra sin karriär i den riktning man själv önskar, säger Carl Vikingsson.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta för ett teknikkonsultbolag?

Skulle du kunna tänka dig att arbeta för ett teknikkonsultbolag?

Vilka teknikkonsultbolag skulle du helst vilja arbeta för? Ange gärna flera.

Vilka teknikkonsultbolag skulle du helst vilja arbeta för?

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes 7–12 november 2023 mot ett slumpmässigt urval av de som tagit examen på teknisk högskola eller universitet inom datateknik, teknisk fysik, elektroteknik eller systemvetenskap. Statistisk felmarginal 2,5–4 procentenheter.