Presentation
Kronofogden IT

Utveckling och nya karriärvägar hos Kronofogden

Publicerad 13 februari 2024
Foto: Johan Marklund
Anders Ekström, operativt säkerhetsansvarig hos Kronofogden. Foto: Johan Marklund
Anders Ekström, operativt säkerhetsansvarig hos Kronofogden. Foto: Johan Marklund

Efter att ha jobbat som chef i 20 år ville Anders Ekström göra något nytt, och började jobba med IT-säkerhet. På Kronofogden finns möjligheter att styra sin karriär i olika riktningar, och utvecklas på arbetstid.

– Här behöver man inte följa någon ”klassisk” karriärstege – de åren jag var chef hade jag anställda som gick från projektledare till systemanalytiker, eller bytte jobb från testare till utvecklare till exempel. Här på Kronofogden finns alla möjligheter, säger Anders.
Han kom till Kronofogden 2016, då som chef. Innan dess brukade han byta jobb så ofta som vartannat år – det är först på Kronofogden han har hittat hem.
– Det hade jag nog aldrig drömt om, jag trivs väldigt bra här. Att jobba på Kronofogden är nog det roligaste jag någonsin gjort.

Får chans att bli bättre
Efter ett par år på Kronofogden bytte Anders chefsjobbet mot att vara operativt säkerhetsansvarig.
– Så länge man vill saker och är nyfiken finns alla möjligheter, chefen för cybersäkerhetsteamet kommer ofta med idéer och tips på vilka kurser jag borde gå. Man får verkligen chansen att hela tiden bli bättre, säger Anders.
Han tycker att det finns många fördelar med att jobba hos Kronofogden, jämfört med att vara konsult.
– Jobbar man som konsult får man hitta tid att utvecklas på sin fritid. Det är lättare och roligare att göra kompetenshöjande saker på kontorstid, som vi får göra här på Kronofogden. Det gör att man orkar utvecklas och byta inriktning och ta nya steg i karriären, säger Anders.

Cybersäkerhetsarbeteten viktigt
Och IT-säkerhetsområdet tycker han är kanske viktigare än någonsin.
– Det är ett superspännande område för det händer grejer konstant. Det är stökigt i omvärlden och dator och IT som påverkansmedel har verkligen seglat upp ännu mer nu. Det finns en ny typ av skurkar, och det är vårt jobb att upptäcka och stoppa dem.
– Cybersäkerhetsarbetet är en del av framtiden och ett viktigt område för myndigheten. Det är ett stort teamarbete och att jobba här är helt klart det roligaste jag gjort hittills i min yrkeskarriär, säger Anders.

Kronofogden

På Kronofogden finns totalt 2 300 medarbetare och omkring 200 medarbetare och konsulter arbetar med IT-utveckling. Det pågår en mängd olika projekt, som handlar om allt från att ersätta äldre och komplexa system till projekt med automatiseringsfokus och moderna e-tjänster för medborgarna.
Vi anställer medarbetare i hela landet. Våra medarbetare arbetar på något av våra 32 kontor, i kombination med att arbeta hemifrån.

www.kronofogden.se