I Sverige har vi en nationell polisverksamhet som hanterar alla polisiära områden. Som en helt integrerad del av verksamheten finns polisens it-avdelning vars olika förmågor möjliggör en effektiv brottsbekämpning. Inom avdelningen utvecklas verktyg för allt från gränsbevakning till hemliga tvångsmedel och bokföring.
Cirka 85–90 procent av alla brott finns på ett eller annat sätt i cyberrymden och att hitta, följa och analysera digitala spår är av avgörande betydelse för att förebygga och lösa brott.
– Vår it-verksamhet måste vara både säker och uthållig eftersom många av polisens viktigaste verktyg är digitala. Även för medborgarna är det av stor vikt att it-verksamheten inte fallerar, om exempelvis 112-numret inte fungerar blir det kaos. Vi måste alltid finnas tillgängliga för medborgarna och samtidigt utveckla nya förmågor så vi ligger steget före de vi bekämpar, förklarar Tomas Landeström, chef för it-avdelningen på Polisen.
It-avdelningen ansvarar för att utveckla, förvalta och sköta driften av Polismyndighetens it-system och it-infrastruktur. I det uppdraget samverkar de i tekniska frågor med andra rättsvårdande myndigheter och bidrar även aktivt till det rättsvårdande arbetet inom EU.
Strategisk inriktning
För att lyckas med det viktiga uppdraget som it-avdelningen inom polisen har måste de jobba mycket strategiskt.
– Vi fungerar i en ständigt föränderlig verklighet där de vi ska bekämpa hela tiden anpassar sig efter våra förmågor. Vi måste därför ha en kontinuerlig utveckling av nya förmågor samtidigt som vi måste hantera det som sker här och nu. Vi måste väga mål mot tillgängliga medel och förmågor och anpassa oss till nuvarande omständigheter.
Det är viktigt att skaffa sig ett övertag mot den organiserade brottsligheten, något man lyckades mycket bra med när man i ett europeiskt samarbete kunde hacka Encrochat där många kriminella kommunicerade.
– Tack vare det har hundratals dömts till långa fängelsestraff och vi har nu järnkoll på gängen. Dessutom förebyggs många brott tack vare våra förmågor att följa och analysera digitala spår.
”Vi fungerar i en ständigt föränderlig verklighet där de vi ska bekämpa hela tiden anpassar sig efter våra förmågor.”
Strategiskt förhållningssätt och modus
It-avdelningens strategiska förhållningssätt bygger på att kunna identifiera det som gör skillnad och jobba effektivt med det.
– Man får inte vara överambitiös utan fokusera på kruxet. Det handlar om att ställa en diagnos av problemet, skaffa sig en spelidé och sedan utföra adekvata åtgärder. Det finns inte tid att fundera så mycket utan man får gå på intuition och ha ett adaptivt tänkande, förklarar Tomas Landeström.
Det strategiska modus it-avdelningen arbetar efter handlar i grunden om att fokusera på hur uppgiften ska lösas.
– Man kan inte tänka på förmågor man inte har utan jobba med de man faktiskt har. Avgörande för det är att vi på it-avdelningen har ett mycket nära samarbete med polisverksamheten. Vi är därför organiserade i specialistteam som motsvarar den uppdelning som verksamheten har så de får bästa möjliga stöd inom sina respektive verksamhetsområden.
För att poliserna ute i fält ska kunna jobba effektivt behöver de exempelvis avancerade mobila förmågor.
– Att göra information tillgänglig snabbt är viktigt och varje polis har avancerad mobil kommunikationsutrustning där de snabbt kan få svar på olika frågor.
It-avdelningen utvecklar ständigt nya förmågor och genomför cirka 6000–8000 nya produktionssättningar varje år.
Teknisk utveckling de kommande åren
Under de senaste åren har polisen blivit otroligt bra på informationsinhämtning och it-avdelningen är avgörande för att hantera alla beslag som görs.
– I Sverige är vi väldigt duktiga på framför allt bild- och videoanalys och språkhantering. Vi kan översätta de flesta språk, även olika nya språksammansättningar. Där har vi stor hjälp av AI-verktyg som bidrar till att söka fram information i exempelvis transkriberade förhör.
Den fortsatta teknikutvecklingen möjliggör att polisen inom den närmaste tiden kommer börja tömma beslagtagna mobiler automatiskt.
– Tidigare gick cirka 80 procent av tiden till att tömma mobiler manuellt och 20 procent till analys. Nu tar tömningen 20 procent av tiden och 80 procent kan användas för analys av innehållet.
De kommande fem åren kommer det skapas förutsättningar för bland annat en exponentiell tillväxt av AI/ML-förmågor, än mer potenta analysverktyg och att hemliga tvångsmedel får kraftigt ökade förmågor.