– Framtidens utmaning handlar om att skapa en hållbar värdekedja som möter den globala livsmedelsförsörjningen. Det högre syftet och affärsnyttan drar åt samma håll, säger Clara Källrot, vice president Systems engineering och quality på Tetra Pak.
Clara Källrot studerade till civilingenjör i industriell ekonomi vid Lunds tekniska högskola när hon först kom i kontakt med Tetra Pak. Sedan dess har det hänt en hel del. Under nästan två decennier har hon byggt en framgångsrik karriär inom koncernen och haft flera roller med fokus på innovation och supply chain. Sedan ett år tillbaka är hon baserad i Italien och leder den globala organisationen Systems engineering och quality?
– Vi fokuserar på att säkerställa att Tetra Paks lösningar fungerar tillsammans som en helhet. Det handlar om att skapa system där varje del, från förpackningsmaterial till maskineri, fungerar felfritt tillsammans.
AI-stöd
Livsmedelsindustrin är en komplex sektor där kvalitet och effektivitet är avgörande framgångsfaktorer. AI skapar nya möjligheter för att förbättra produktivitet och säkerställa kvalitet.
– Teknologier som AI och ML hjälper oss att analysera de enorma mängder data vi har kopplat till våra produkter och lösningar.
Ett exempel är hur dataanalyser kan koppla ihop lyckade lösningar från olika delar av världen, vilket underlättar för snabbare och mer effektiva beslut. Samtidigt används AI inom produktutveckling för att simulera och testa lösningar innan de implementeras.
– Vi bygger en ännu större trygghet i att vi kan uppnå den kvalitetsnivå vi siktar på. Genom simulering och virtuella tester kan vi förhindra problem innan de uppstår, säger Clara Källrot.
”Det tvärfunktionella samarbetet har helt klart breddats med åren.”
Simulering
Digitala tvillingar – virtuella modeller som simulerar allt från komponenter till hela produktionskedjor – är ett av de verktyg som används. Genom simulering skapas kunskap och förståelse för allt från hur en mekanisk komponent i en förpackningsmaskin kommer att bete sig över tid, till hur ett helt mejeri kan optimeras.
– Vi kan exempelvis simulera flöden, operatörsbehov och effekterna av produktionsstopp i ett mejeri. Detta gör det möjligt att ta fram lösningar proaktivt och snabbare, samt vara trygga med att lösningen är hållbar över tid.
Teknikutvecklingen påverkar inte bara produkterna utan även arbetsprocesserna. Clara Källrot betonar vikten av samarbete mellan olika discipliner och geografiska platser.
– Takten i utvecklingen driver på samarbetsformerna. Idag har vi globala team som arbetar mot samma mål i gemensamma program och de har ett dagligt frekvent utbyte av information, skapar idéer och löser problem tillsammans. Det tvärfunktionella samarbetet har helt klart breddats med åren. Magi uppstår när vi lyckas skapa team där individer med olika specialistkunskaper kommer samman och tillsammans levererar innovation och lösningar på svåra tekniska utmaningar.
Högre tempo
Clara Källrot konstaterar att innovationstakten inom förpacknings- och livsmedelsindustrin har ökat under de senaste decennierna. Det handlar bland annat om att utveckla nya smarta användarvänliga förpackningar. Förpackningar som är mer och mer hållbara ur miljösynpunkt och som också möter de nya lagkrav och normer som dynamiskt växer fram på olika marknader. Inom livsmedelsindustrin pågår spännande utveckling kopplat till att ta fram mer energisnåla processer under tillverkningen, och innovation kring framtidens mat.
– Framtidens utmaningar, fortsätter hon, handlar om att skapa en mer och mer hållbar värdekedja för att möta den globala livsmedelsförsörjningen, från jord till bord. Förnybarhet och återvinning är ledord.
– Vi fokuserar på innovativa och pålitliga process- och förpackningslösningar som hjälper våra kunder att värna om livsmedelssäkerheten, minska förluster så som matsvinn eller onödig energiåtgång längs vägen, och att växa och vara affärsmässigt starka så att kraften att förbättra håller över tid. Det känns hoppfullt att se människor från olika delar av världen samarbeta kring gemensamma utmaningar. Det högre syftet och affärsnyttan drar åt samma håll.