På Atlas Copcos utvecklingsavdelning i Nacka, Stockholm, sitter cirka 250 mjukvaruutvecklare i en kreativ miljö. De ansvarar för att ta fram nya hållbara lösningar som ökar prestandan hos produkterna och tar bland annat hjälp av AI i utvecklingen av ny programmeringskod.
Joakim Gustafsson är chef för en av flera underavdelningar inom forskning och utveckling, Quality Critical Software Department. Han har jobbat på Atlas Copco i snart 20 år och tycker fortfarande att det är lika intressant.
– Efter att jag tagit min doktorsexamen inom AI vid Linköpings universitet ville jag söka mig till en industri som är bäst i världen på det de gör och en sådan industri är Atlas Copco. Jag har sedan dess blivit kvar och jobbat på olika positioner. En sak jag verkligen gillar är att vi alltid försöker vara nytänkare och marknadsledare i stället för att härma andra, förklarar han.
Hållbarhet ur flera perspektiv
Genom att använda ny teknik inom digitalisering och AI jobbar de med en ökad hållbarhet på flera sätt.
– För att skapa mer hållbara produkter behöver vi basera beslut om produktutveckling på fakta. Sådan fakta får vi genom insamling av data från olika digitala verktyg och analyser där AI kan vara till hjälp, förklarar Joakim Gustafsson.
En annan hållbarhetsaspekt är resursbesparing, något som den tekniska utvecklingen bidrar mycket till.
– Tidigare var våra produkter, som olika konstruktionsverktyg, förbundna med en kabel till en stor enhet på väggen där styr- och reglersystemen satt. Nu finns allt på produkterna, som kommunicerar med en server i källaren eller i molnet.
Filosofin hos Atlas Copco har alltid varit att tillverka produkter som håller så länge som möjligt, vilket även det är en hållbarhetsprincip.
– Nu kan vi också jobba ännu effektivare med det tack vare digitala verktyg som skapar möjligheter för ett prediktivt underhåll. På det sättet kan komponenter kan bytas i tid och förlänga produktens livslängd.
”För att skapa mer hållbara produkter behöver vi basera beslut om produktutveckling på fakta.”
AI naturlig del av programmeringen
Användandet av AI är idag en viktig del inom mjukvaruutveckling, bland annat för utvecklingen av programkod.
– Jag jobbar främst med att ta fram prototyper för nya produkter och i det arbetet utnyttjar jag verktyg som ChatGPT. Tidigare brukade jag söka på Google efter exempel på hur andra gjort för att få till olika funktioner, nu kommunicerar jag bara i chatten och får snabbt förslag på användbar kod.
Samtidigt är Joakim Gustafsson noga med att lyfta fram vikten av att aldrig lita fullt ut på koden som föreslås.
– Jag brukar jämföra med GPS:en i en bil. Man måste alltid fundera på om den föreslagna vägen är rimlig. På samma sätt är det med AI, man måste alltid göra en rimlighetstest på föreslagen kod och annat. Oftast stämmer den men ibland har det blivit tokigt.
Trender inom digitalisering i industrin
Bland de trender som finns inom industrin lyfter Joakim Gustafsson fram standardisering som en av de viktigaste.
– För att vi ska kunna koppla ihop olika verktyg och enheter på fabriken måste mjukvaror bli mer standardiserade. Annars kommer vi inte kunna nå målet med mer automation, som också är en av de stora trenderna.
Dock ser han inte automation som det enda sättet att utveckla industrin framöver, något som annars kan vara ett vanligt synsätt.
– Bland våra kunder finns flera synsätt. Vissa vill försöka automatisera produktionen så långt som det går, det gäller ofta för produkter med hög volym. Andra vill behålla en del manuellt arbete för att kunna få in flexibiliteten som krävs vid mer individuella produkter.
Undersökningen genomfördes 21–28 november 2024 mot ett slumpmässigt urval av de som tagit examen på teknisk högskola eller universitet inom datateknik, teknisk fysik, elektroteknik eller systemvetenskap. Statistisk felmarginal 2,5–4 procentenheter.