De senaste årens skärpta geopolitiska läge och föränderliga omvärldsutveckling har bidragit till en långsiktigt markant ökad global efterfrågan på avancerat försvarsmateriel som stärker nationers försvarsförmåga. Försvarsindustrin är en komplex, snabbföränderlig och dynamisk bransch som präglas av spjutspetsteknologi och mycket högt ställda krav på funktion, kvalitet och säkerhet.
– En utmaning för försvarsindustrin är att hitta rätt balans mellan en mycket hög cybersäkerhets- och informationssäkerhetsnivå och att samtidigt fortsätta befinna sig i teknologiutvecklingens absoluta framkant. Ytterligare en utmaning är att ständigt ligga steget före för att kunna tillgodose kundernas föränderliga teknologiska krav, säger Pernilla Mårtensson, chef för informationssystem på BAE Systems. Hon har en bakgrund som systemvetare och inledde sin karriär i försvarsindustrin i mitten på 1990-talet. Pernilla har sedan dess arbetat i olika roller som linjechef samt inom projektledning och verksamhetsutveckling på BAE Systems.
Långsiktigt stark tillväxtutveckling
– Dataingenjörer och systemvetare som brinner för att arbeta i en högteknologisk industri som karakteriseras av snabb utveckling, mångbottnade kravställningar och en omfattande komplexitet har goda skäl att söka sig till försvarsindustrin. Här finns ständigt nya utmaningar och utvecklingen går fort. Försvarssektorns starka tillväxtutveckling ser vi som långsiktig och behovet av bland annat systemutvecklare, lösningsarkitekter, verksamhetsarkitekter och cybersäkerhetsexperter är stort, säger Pernilla Mårtensson.
”Allt fler söker sig till försvarsindustrin för att de vill kombinera karriärutveckling med konkret samhällsnytta.”
Stärker försvarsförmågan
Dataingenjörer och systemvetare som söker sig till försvarsindustrin har många karriärvägar och roller att välja mellan, exempelvis inom systemutveckling, verksamhetsutveckling, förvaltningsledning eller projektledning. It-specialister kan också satsa på en karriär som specialist i en linjefunktion eller arbeta mot kund i en projektorganisation.
– Det skärpta säkerhetsläget har bidragit till att försvarsindustrin på senare år har synliggjorts på ett helt annat sätt i samhällsdebatten jämfört med för ett par år sedan. Allt fler söker sig till försvarsindustrin för att de vill kombinera karriärutveckling med konkret samhällsnytta och bidra till att bevara demokratin och stärka försvarsförmågan runtom i världen. Samtidigt är försvarsindustrins verksamhet dynamisk, internationell och komplex eftersom våra kunder finns i olika delar av världen och vår sektor till stor del styrs av omvärldsläget och politiska beslut, säger Pernilla Mårtensson.
Storskaliga satsningar
AI och effektivisering av processer genom bland annat AI, analyticsförmåga och automation är viktiga fokusområden i försvarsindustrin just nu. AI har omfattande potential att bidra med intelligent beslutsstöd, effektivisera försvarsindustrins interna processer, generera nya affärsmöjligheter och agera värdeskapande i produktutvecklingen.
– Vi fokuserar mycket på att effektivisera våra processer genom bättre digitala verktyg, det handlar om att eliminera onödiga manuella arbetsmoment i vår verksamhet. Den stadigt ökande efterfrågan på försvarsmateriel innebär att vi kontinuerligt behöver effektivisera våra processer och jobba smartare för att kunna möta efterfrågan. Även i vår bransch är självklart AI ett område som får ett allt större fokus. Samtidigt har våra kunders krav på digitala lösningar i våra produkter skärpts, inte minst på it-säkerhetssidan. Vi ser också ett ökat flöde av striktare regelverk och EU-krav framöver på många olika områden, bland annat inom it- och informationssäkerhet och kopplat till hållbarhetskrav. Dessa faktorer bidrar sammantaget till att komplexiteten fortsätter att öka i vår bransch och tvingar oss samtidigt att ständigt utveckla oss som företag, säger Pernilla Mårtensson.