En avgörande tid för samhällsbyggare

Publicerad 15 juni 2017
Text: Anette Bodinger

Station Centralen, Västlänken. Illustration: Metro Arkitekter
Station Centralen, Västlänken. Illustration: Metro Arkitekter
Mats Påhlsson, chef för ÅF:s division för infrastruktur, har arbetat med samhällsbyggnad sedan slutet av 1970-talet.
– Jag har aldrig upplevt en större samhällsbyggnadsförändring än den som nu pågår. Städerna växer inifrån och trenden är global.

Mats Påhlsson, chef för ÅF:s division för infrastruktur. Foto: ÅF
Mats Påhlsson, chef för ÅF:s division för infrastruktur. Foto: ÅF
Samhällsbyggnad har gått som en röd tråd genom Mats Påhlssons yrkesliv, som arbetat både som entreprenör och på teknikkonsultbolag. Sedan åtta år tillbaka leder han ÅF:s division för infrastruktur, och konstaterar att det är en spännande tid för samhällsbyggnad.
– I en stad kan man se större och mindre årsringar från de gångna årens samhällsbyggen. Jag är övertygad om att den årsring vi nu bygger kommer att vara synlig för många generationer framöver.
Mats Påhlsson påpekar att den riktigt stora utväxlingen av dagens infrastruktursatsningar ligger i framtiden.
– När du bygger ny infrastruktur förändrar du också samhället. Hur mycket stora infrastrukturprojekt som till exempel Förbifart Stockholm och Västlänken kommer att påverka samhällsbyggnaden, det vet vi inte förrän om 15, 20 år. Städerna fortsätter att utvecklas efter de förutsättningar som den nya infrastrukturen ger.

Stor potential
Under de gånga åren har samhällsbyggandet kommit att omfatta allt fler mjuka faktorer.
– Idag ses det inte enbart som en logistisk utmaning där det handlar om att få hus att inrymma tillräckligt många människor eller arbetsplatser. Där var vi på 1960-talet, nu är det mer fokus på att bygga städer där människor mår bra, kan leva och utvecklas i.
För ÅF:s del har det bland annat inneburit förvärv av flera arkitektbolag.
– För att vara en aktör som bygger de riktigt nyskapande och framstående stads- och samhällsprojekten måste vi ha duktiga gestaltare. Avsikten är inte att åstadkomma det mest flashiga resultatet, utan att folk ska bo bra och må gott i det vi bygger.
På frågan om han kan rekommendera andra att välja en karriär inom samhällsbyggnadssektorn blir svaret ett tveklöst ”Ja!”
– Här finns en stor utvecklingspotential och möjligheter att odla intresse både för hur man får en betongkonstruktion att hålla och hur människor lever och frodas. Det bästa med mitt jobb är att projekten består just av människor. Att tillsammans jobba för att skapa de miljöer, byggnader och projekt vi arbetar med är roligast av allt. Jag är grymt stolt över att vara en del av den här världen.

Kan du tänka dig att arbeta i samhällsbyggnadsektorn? (om du bortser från var du bor och arbetar idag)
samhalle1_graf