Ericssons vd ser ljust på uppkopplad framtid

Publicerad 15 juni 2017
Text: Håkan Ogelid

Börje Ekholm, vd och koncernchef Ericsson. Foto: Per Myrehed
Börje Ekholm, vd och koncernchef Ericsson. Foto: Per Myrehed
En tillväxt på drygt 50 procent av trafiken i mobilnäten förra året i kombination med att allt fler saker och maskiner kopplas upp, och bäddar för 5G, gör att Ericssons vd och koncernchef Börje Ekholm ser en spännande tid bland annat för ingenjörer som vill delta i den här utvecklingen. De närmaste åren ska 1 000 ingenjörer nyanställas.

Hur ser du på utvecklingen inom telekombranschen just nu?
– Det är spännande bransch med olika utmaningar och med en stor affärspotential. Idag har de flesta människor minst ett mobiltelefonabonnemang och det finns 4,3 miljarder mobila bredbandsabonnemang i världen – och ökningen under förra året var över 25 procent. De senaste åren har även trafiken i mobilnätet fullkomligt exploderat. Mellan slutet av 2015 och slutet av 2016 ökade trafiken med hela 55 procent.* Att människor vill ha och behöver tillgång till mobiltelefoni och mobilt bredband är alltså helt uppenbart. Nu ser vi att marknaden förändras igen genom nästa generations mobilteknik, 5G.
– Utvecklingen går mot att koppla ihop fler och fler saker och maskiner, det vi kallar IoT eller sakernas internet. 5G kommer att förändra och driva innovation i alla branscher och vi ser redan att intresset är mycket stort, både bland våra kunder och från andra industrier, för möjligheterna som 5G kommer att innebära. Med väsentligt högre tillförlitlighet än idag, extremt låg fördröjning, och molnbaserade tjänster öppnas möjligheten att kostnadseffektivt adressera bland annat industrier inom tillverkning, transport, och logistik. Från att näten har varit lite ”best effort” får de med 5G en mycket viktig roll för både företag och konsumenter. De investeringar som våra kunder kommer att göra i 4G-uppgraderingar och 5G innebär dessutom att näten kan hantera 100 gånger fler uppkopplade enheter med upp till 10 års batteritid. Vi är övertygade om att marknaden har en mycket stor potential.

Vilka är de största möjligheterna resp. utmaningarna för branschen och Ericsson?
– Våra kunder, som främst är telekom-operatörer, verkar på en marknad som förändras snabbt eftersom deras kunder, konsumenterna, förväntar sig bättre tjänster och snabbare nät till en lägre kostnad. Samtidigt innebär det stora möjligheter och Ericsson har en ledande position på marknaden.
– Ericsson handlar om vår starka ingenjörskunskap och starka kompetens. Det gäller alla delar av företaget – forskning och utveckling, tjänsteleverans, försäljning och koncernfunktioner. Vi som bolag måste vara i den absoluta framkanten av teknikutvecklingen och företaget har en unik möjlighet att göra det genom att kombinera vår styrka i både produkter och tjänster för att skapa de rätta lösningarna för våra kunder.
– Det är en spännande tid för bland annat ingenjörer att komma in i den här utvecklingen. Det är en del i Ericssons strategi att satsa på nya områden. Inom morgondagens tekniklösningar behöver vi förstärka vår kompetens med nya ingenjörer för att behålla vår position. Sverige är hjärtat i vår globala forskning och utveckling inom radioteknik. Totalt har vi över 8 000 medarbetare i Sverige inom forskning och utveckling. De kommande tre åren kommer vi att behöva rekrytera omkring 1 000 ingenjörer och vi har redan startat det arbetet och ser att vi får många sökanden till våra olika utvecklingssiter.

Vad är roligast med att vara vd för Ericsson?
– Det är ett oerhört förtroende att få vara vd för Ericsson. Jag har alltid beundrat bolaget och jag har ju också suttit i styrelsen i tio år så jag har stor del av mitt hjärta här. Och så sporras jag av utmaningar så därför ser jag fram emot att jobba vidare med vår fokuserade strategi som vi meddelade under våren. Sedan jag startade i januari har jag mött väldigt många kompetenta och professionella medarbetare och jag slutar aldrig att imponeras av deras drivkraft och engagemang.

Kort om din egen ingenjörsbakgrund.
– Jag är civilingenjör i elektroteknik och har examen från KTH i Stockholm. Jag har inte arbetat som renodlad ingenjör men utbildningen har varit grunden i min karriär och från den har jag fått kunskap om hur jag kan adressera och lösa problem. Under många år var jag också ordförande för KTH och det har självfallet gett mig insyn i och kunskap inom teknikområdet.

* Ericsson Mobility Report

Fotnot: Den här intervjun gjordes via e-post