– Det övergripande målet med samarbetet är att höja kvaliteten på utbildning och forskning vid KTH samt stärka innovationsförmågan hos studenter, lärare, forskare och partner, säger Sigbritt Karlsson, rektor vid KTH.
I november förra året tillträdde Sigbritt Karlsson tjänsten som rektor för Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, en miljö hon är väl bekant med sedan 1980-talet då hon läste till civilingenjör i kemiteknik. Sedan dess har det hänt en hel del. Under de gångna åren har Sigbritt Karlsson varit professor i polymerteknik, skolchef, grundutbildningsansvarig, studierektor, prodekanus med ansvar för strategiska utbildningsfrågor, allt detta på KTH. Närmast kommer Sigbritt Karlsson från Högskolan i Skövde där hon under de senaste sex åren har arbetat som rektor.
Samverkan med näringslivet
Ökat samarbete mellan akademi och näringsliv är en fråga som ligger högt upp på KTH:s agenda.
– Kontakterna med industrin hjälper forskarna att bättre förstå vilka utmaningar de ska fokusera på. Samarbetet är också viktigt mot bakgrund av att mycket av det som vi gör i form av att utbilda ingenjörer och bidra med forskning, i nästa steg leder till framgång för verksamheter inom en rad olika branscher. För oss är det naturligt att ha en nära samverkan med näringslivet, inte minst för att ingenjörer och arkitekter behövs i samhället och för att KTH står för en viktig del av den kompetensförsörjningen.
Strategiska samarbeten
En rad olika insatser görs för att främja denna samverkan. KTH erbjuder till exempel skräddarsydd forskningsbaserad utbildning inom teknik, affärsutveckling och operativt ledarskap. Personutbyte, att personer rör sig mellan KTH och omvärlden, är en annan viktig del.
– Vi har även elva strategiska samverkanspartner från näringsliv och offentlig sektor som valts ut för att de är viktiga för den utbildning och forskning vi bedriver. Det övergripande målet är att höja kvaliteten på utbildning och forskning vid KTH och stärka innovationsförmågan hos studenter, lärare, forskare och partner.
Alumniverksamheten
En annan viktig del av KTH:s samverkan med omvärlden är alumniverksamheten som syftar till att utveckla och vårda relationerna med forna studenter.
– Min uppfattning är att alumniarbetet har utvecklats starkt under senare tid. Vi har till exempel skrivit överenskommelser med 13 alumni chapters i bland annat Tyskland, Spanien, Schweiz, Thailand, Indonesien, USA och Kina. Dessa föreningar speglar det internationella KTH. Alumnerna bidrar till den globala bilden av KTH och skapar möjligheter till nya intressanta forskningssamarbeten.
Efter ett halvår på rektorsposten säger Sigbritt Karlsson att det bästa med att vara rektor på KTH är utbytet med alla framgångsrika medarbetare som brinner för sin uppgift.
– Att få arbeta med genuint engagerade människor är bland det bästa med det här jobbet. Det är också befriande att veta att KTH är ett lärosäte med starka muskler som kan åstadkomma saker som verkligen ger avtryck och skapar bestående förändringar.