Intresset för att jobba inom försvarssektorn är på topp bland Sveriges ingenjörer. Något Försvarsmaktens CIO Fredrik Robertsson välkomnar.
– Rekryteringsbehovet kommer bara att fortsätta öka, säger han.
Två av tre civil- och högskoleingenjörer säger att de kan tänka sig att arbeta inom försvarssektorn enligt en undersökning av Framtidens Karriär – Ingenjör. Samma undersökning visar vidare att Försvarsmakten rankas högst bland de myndigheter civil- och högskoleingenjörer har ett positivt intryck av.
– Vi är en spännande och attraktiv arbetsgivare. Man vet att man får jobba med avancerad teknik och att vi lägger mycket resurser på området. Och det finns samtidigt ett ökat intresse för försvaret, säger Fredrik Robertsson, generalmajor och CIO hos Försvarsmakten.
Detta intresse är enligt Robertsson både välkommet och nödvändigt.
”Med tanke på omvärldsutvecklingen och hotbilden är cybersäkerhet ett fokusområde för Försvarsmakten”
Ständig hotbild …
Ju mer samhället digitaliseras desto sårbarare blir det nämligen, menar han. Idag flödar nättroll, statsunderstödda påverkanskampanjer och grov organiserad it-brottslighet i den digitala undre världen. Då allt från mikrovågsugnar till kritiska vårdinstrument, bilar och flygplan kopplas upp blir säkerheten en viktig del av teknikutvecklingen.
En viktig faktor för att stärka säkerheten är att öka medvetenheten hos alla som använder digitala tjänster. Säkerhetskompetensen behöver stärkas hos såväl chefer och ingenjörer, som hos vanliga användare och systemadministratörer, menar Fredrik Robertsson.
– Med tanke på omvärldsutvecklingen och hotbilden är cybersäkerhet ett fokusområde för Försvarsmakten. Och den snabba teknikutvecklingen är något som vi behöver kunna hantera och dra fördel av på ett säkert sätt, säger han.
… ger ändlöst kompetensbehov
Och med en växande hotbild följer ett allt större behov av kompetens som kan bidra till cyberförsvaret och som kan bygga robusta system.
– Behovet gäller framförallt utvecklare, it-, säkerhets- och verksamhetsarkitekter liksom systemintegratörer, säger Fredrik Robertsson och fortsätter:
– Försvarssektorn rekryterar inom dessa områden varje dag. Och vår efterfrågan kommer att fortsätta öka.
Framtidens Karriär – Ingenjör har genomfört en undersökning mot ett slumpmässigt urval av yrkesverksamma civil- och högskoleingenjörer den 9–15 maj 2018. Statistisk felmarginal är 2,5–4 procentenheter.