Teknikkvinnor hösten 2017

Digitalt karriärnätverk samlar 23 000 teknikkvinnor

Publicerad 22 augusti 2018
Text: Annika Wihlborg
Maria Paavola och Maria Norberg driver tillsammans Facebookgruppen Teknikkvinnor.
Maria Paavola och Maria Norberg driver tillsammans Facebookgruppen Teknikkvinnor.

Byggingenjören Maria Paavola saknade ett forum för kvinnliga ingenjörer i hela Sverige och startade därför Facebookgruppen Teknikkvinnor hösten 2017. Sedan dess har gruppen vuxit till över 23 000 medlemmar. Här diskuteras allt, från renodlade teknikfrågor till karriärutveckling och konflikthantering på jobbet.

– Vårt syfte med Teknikkvinnor är att stärka kvinnor: att få oss att känna gemenskap och tro på oss själva, och att förstå att vi inte är ensamma. Vår vision är att vi hjälper varandra framåt i våra respektive karriärer, och att Teknikkvinnor ska vara en källa till inspiration. Att få stöd och vägledning i karriären precis när man behöver det som mest kan göra stor skillnad för individen, inte minst kvinnliga ingenjörer. Det säger Maria Paavola, som är högskoleingenjör i byggteknik, tidigare har arbetat på Scania och Skanska och numera drivet eget företag som konsult.

Tydliggör förväntningarna
Hon driver Teknikkvinnor tillsammans med Maria Norberg, som går sista året på civil­ingenjörsutbildningen i industriell ekonomi på KTH och vid sidan driver eget företag som konsult och föreläsare.
Hennes råd till kvinnliga ingenjörer är att kräva ett tydligt ramverk för din yrkesroll och dina arbetsuppgifter. Att få relativt otydliga direktiv om vad som ska göras och vad som förväntas av dig är tyvärr inte ovanligt. Maria Norberg rekommenderar kvinnor att be chefen vara tydlig med exakt vad som förväntas av dig, hur du bör prioritera arbetsuppgifter, hur lång tid de uppskattas ta och vad det slutliga målet med dina arbetsuppgifter är. När ramverket för jobbet är på plats är det ofta betydligt lättare att fokusera rätt.

Kartlägg dina karriärprioriteringar
Ett annat karriärråd till kvinnliga ingenjörer är att våga söka jobb där du inte uppfyller kravprofilen till hundra procent. Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Tänk på att du faktiskt kan vara intressant för arbetsgivaren även om du söker ett jobb i en bransch där du saknar erfarenhet eller en position med mer ansvar än du tidigare haft. Våga tänka stort och ta karriärkliv som kanske inte känns helt väntade.
– Mitt främsta karriärråd är att man ska våga lyssna på sin magkänsla och ta en ordentlig funderare på vad du värdesätter i din karriär. Det kan vara alltifrån en hög lön till mycket semester eller möjlighet till flextid. När du lärt känna dina egna karriärprioriteringar gäller det sen att förmedla dem till din chef på ett bra sätt, säger Maria Paavola.