Saab, Försvarsmakten, FOI och BAE Systems är de försvarsaktörer flest ingenjörer har ett positivt intryck av. Det framgår av Framtidens Karriär – Ingenjörs undersökning bland att slumpmässigt urval av högskole- och civilingenjörer i Sverige.
– Det känns jätteroligt att så många som 45 procent av ingenjörerna har ett positivt intryck av Saab som företag. Undersökningsresultatet är ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete ger resultat. Många känner till och kan tänka sig att arbeta med våra varumärken, exempelvis Gripen. Att många ingenjörer har ett positivt intryck av Försvarsmakten beror förmodligen på att ingenjörer kan göra en viktig insats för Sverige genom att arbeta där, säger Ellen Molin, styrelseledamot i branschorganisationen SOFF, Säkerhets- och försvarsföretagen och affärsområdeschef för Support and Services på Saab.
”Försvarssektorn har ständigt behov av att befinna sig i teknikutvecklingens absoluta framkant.”
Teknikutvecklingen framkant
Hon betraktar försvarssektorn som viktig för Sverige i allmänhet och teknikutvecklingen i synnerhet.
– Försvarssektorn har ständigt behov av att befinna sig i teknikutvecklingens absoluta framkant. Försvarssektorn bidrar därmed till att driva teknikutvecklingen även i andra branscher. Jag kan definitivt rekommendera försvarssektorn till ingenjörer som vill arbeta i en bransch där de verkligen kan fokusera på ingenjörsmässiga utmaningar. Försvarssektorn har som uppgift att göra världen till en säkrare plats och kommer därför alltid att kunna erbjuda spännande utmaningar för ingenjörer, säger Ellen Molin.
Öka säkerheten i världen
Enligt Ellen Molin är sektorns behov av ingenjörer omfattande. I princip alla typer av ingenjörer kan hitta en roll i försvarssektorn, bland annat de som har erfarenhet av och kompetens inom projektledning, systemvetenskap och it-säkerhet. Två ingenjörskategorier som är särskilt efterfrågade i försvarssektorn är mjukvaruingenjörer och elektroingenjörer.
– Det finns många goda skäl för ingenjörer att satsa på försvarssektorn. Den avancerade tekniken, möjligheten att arbeta med en industri som verkligen behövs för att öka säkerheten i hela världen och att få arbeta med kollegor som delar såväl tekniska som humanitära intressen är några starka argument som talar till försvarssektorns fördel, säger Ellen Molin.
Framtidens Karriär – Ingenjör har genomfört en undersökning mot ett slumpmässigt urval av yrkesverksamma civil- och högskoleingenjörer den 9–15 maj 2018. Statistisk felmarginal är 2,5–4 procentenheter.