Teknikkonsult

Digitalisering viktig utmaning för teknikkonsulter

Publicerad 22 augusti 2018
Text: Cristina Leifland
Martin Segerström, vd på ALTEN Sverige. Foto: ALTEN
Martin Segerström, vd på ALTEN Sverige. Foto: ALTEN

Idag pågår en snabb omställning i många sektorer, inte minst genom digitalisering. Som teknikkonsult är man med och skapar hållbara, smarta och robusta lösningar för framtiden.

Det är en oerhört dynamisk bransch, där utvecklingen går snabbt och där skiftande behov hos våra kunder skapar många spännande utmaningar, säger Martin Segerström, vd på ALTEN Sverige, som är verksamma inom exempelvis bank, energi, tele­kom, fordons- och försvarsindustrin.
Martin Segerström, som är högskoleingenjör i maskinteknik med examen från Chalmers, hade en bakgrund inom bland annat fordonsindustrin, när han kom till företaget 2009.

”Vi ser väldigt tydligt hur fokus alltmer riktas mot tjänster, snarare än produkter”

Bransch i utveckling
Under sina snart tio år i teknikkonsultsektorn har Martin Segerström sett branschen utvecklas, både globalt och i Sverige. Internationellt sker idag en decentralisering, med konsoliderade offshore- och near-shorelösningar, där teknikkonsulterna tar en allt större del av leveranserna. I Sverige, däremot, finns en trend mot mer centraliserade arbetsformer och många kunder tar hem projekt och arbetar nära tillsammans med teknikkonsulterna för att skapa lösningar.
– Jag tror att det har att göra med den svenska modellen, där det finns en stark betoning på samarbete. Det skapar en särskild dynamik, som många företag eftersträvar. Som teknikkonsult gäller det att vara flexibel och lyssna på kunderna för att hitta samarbetsformer som passar alla parter, menar Martin Segerström.
Gemensamt för det flesta kunder, globalt och i Sverige, är en stark trend mot digitalisering, med inbyggda system och uppkoppling. Digitala lösningar och ”sakernas internet” är numera självklara inom en rad branscher.
– Vi ser väldigt tydligt hur fokus alltmer riktas mot tjänster, snarare än produkter. Denna utveckling drivs inte minst av fordonsindustrin, med förarlösa och uppkopplade fordon. Men vi ser samma tendens inom snart sagt alla industrier. Det skapas enormt spännande lösningar, som man som teknikkonsult är med om att ta fram och implementera.

Stort behov av kompetens
En av de stora fördelarna med att arbeta som teknikkonsult är möjligheten att pröva på en rad olika branscher och att kunna utvecklas både som specialist och generalist. Det finns ett stort behov av kompetens, inte minst inom it och elektronik, berättar Martin Segerström.
– Jag har svårt att tänka mig en bransch som erbjuder så varierade karriärmöjligheter och spännande utmaningar för ingenjörer. Ena uppdraget kan vara med en stor fordonstillverkare och nästa med ett litet medicinsk-tekniskt startupföretag. Med varje projekt bygger man nya nätverk och skaffar nya, värdefulla erfarenheter. Det är kombinationen av det tekniska och det sociala som gör teknikkonsultarbetet så spännande och utmanande.