Infrastrukturutveckling

Stort rekryteringsbehov när infrastrukturen moderniseras

Publicerad 22 augusti 2018
Text: Paola Langdal
Foto: Shutterstock
Peter Uneklint, programchef för höghastighetsjärnvägen på Trafikverket. Foto: Kerstin Ericsson
Peter Uneklint, programchef för höghastighetsjärnvägen på Trafikverket. Foto: Kerstin Ericsson

Infrastrukturutveckling för en hållbar tillväxt lockar allt fler ingenjörer till den offentliga sektorn. När morgondagens tekniska utmaningar, som höghastighetsbanan, ska lösas kommer det att finnas många spännande arbetsuppgifter för ingenjörer.

I strävan att uppnå FN:s uppsatta globala mål för en hållbar utveckling kommer Sverige att behöva en motståndskraftig infrastruktur. Det kommer innebära nya tekniska utmaningar för hur naturens resurser ska hanteras och hur människor verkar i dessa miljöer. Här kommer det att finnas många spännande arbetsuppgifter i allt från samhällsplanering till tekniska och ekonomiska kapacitetsfrågor.
– Det som gör det här jobbet så intressant är att man får vara med och verka för ett bättre samhälle i stort. I utvecklandet av höghastighetståg skapar vi förutsättningar för morgondagens resenärer att kunna förflytta sig på ett smart och hållbart sätt, vilket gynnar både enskilda medborgare, företag och miljön, säger Peter Uneklint som är programchef för höghastighetsjärnvägen, även kallad En ny generation järnväg, på Trafikverket.

Skapar hållbar tillväxt
För att skapa social hållbarhet i ett samhälle krävs det att tillgängligheten ökar. Med den nya stambanan skulle en resa mellan Stockholm och Göteborg i 320 km/h ta två timmar, och Stockholm–Malmö bara en halvtimme mer.
– Förutom att den nya järnvägen är viktig för de tre storstäderna kommer höghastighetsbanan även att leda till ökat bostadsbyggande och tillväxt i många kommuner längs sträckorna. En restid under tre timmar gör också tåget mer konkurrenskraftigt gentemot flyget, fortsätter han.

Framtidsbransch
Moderniseringen av infrastrukturen gör att kompetensbehovet inom området kommer att vara stort, med ett brett kunskapsspann. Peter Uneklint berättar att man kommer att behöva anställa allt från projektledare, samhällsplanerare, signaltekniker, broingenjörer, utredare till it-ingenjörer framöver.
– Det kommer att finnas många spännande arbetsuppgifter inom området och en bredd som ger stora möjligheter att utvecklas inom. Bara på Trafikverket räknar vi med att anställa 2 000–3 000 medarbetare inom några år, säger han och tillägger att han varmt kan rekommendera att arbeta med infrastrukturutveckling.
– Förutom att arbetet är väldigt spännande är det roligt att få vara med och bidra till att skapa ett hållbart samhälle. Det ger mervärde för både en själv och andra, avslutar han.