Presentation
Lantmäteriet

Professionell IT-avdelning på myndighet i framkant

Publicerad 13 februari 2019
Foto: Pernilla Wahlman
Johan Westin, systemutvecklare på Lantmäteriet.
Johan Westin, systemutvecklare på Lantmäteriet. Foto: Pernilla Wahlman

Lantmäteriet har en av Sveriges modernaste IT-avdelningar på myndighetssidan. Deras verksamhet är avgörande för många kritiska samhällsfunktioner och deras agila arbetsmetodik skapar självständiga team som vågar testa nya verktyg.

Johan Westin är civilingenjör i grunden och har utvecklat en gedigen IT-kompetens genom olika yrkesroller, främst i det privata näringslivet. Nu jobbar han som systemutvecklare på Lantmäteriet i Gävle sedan tre år.
– Jag blev faktiskt lite förvånad när jag kom hit och insåg hur mycket i framkant av utvecklingen som Lantmäteriet ligger, både när det gäller teknik och metodik, konstaterar han.

Självständiga team
Han tror ett av skälen till att de är så moderna är att arbetet sker i självständiga agila team som har en stor del självbestämmande.
– Våra chefer ger oss stort förtroende att testa nya vägar och då vi är en härlig blandning av erfarna och nya drivna systemutvecklare, som bär med sig nya impulser, så blir resultatet ofta både framsynt och gediget.
Många av deras tjänster stöder samhällskritiska funktioner som är beroende av kontinuerlig drift.
– Att jobba på en myndighet gör att jag kommer närmare samhällsutvecklingen och blir en del av samhällsbygget, vilket gör arbetet ännu mer intressant, konstaterar Johan Westin.

Jobbar med den senaste tekniken
På avdelningen för IT-drift och Infrastruktur jobbar Maria som IT-systemtekniker och hon uppskattar att det är en så dynamisk arbetsplats. I hennes tjänst ingår många roller, så som Configuration Management, utveckling, DevOps, beredskap, automation och drift av IT-systemet.
– Inom Lantmäteriets DevOps-projekt håller vi på att bygga en Kubernetes-baserad plattform och tjänster. DevOps är en metod som handlar om att skapa ett samarbete mellan utveckling (Dev) och IT Operations (Ops) med målet att bygga, testa och lansera IT-tjänster ofta, snabbt och tillförlitligt, förklarar hon.
En av de utmaningar hon gillar med jobbet är att man måste ta hänsyn till många olika krav på hur IT-tjänster ska se ut och tillhandahållas. Allt från höga krav på säkerheten från Räddningstjänsten, tjänster för medborgarna till geografiska data som näringslivet ska förädla.

Jobba på Lantmäteriets IT-avdelning. Se våra lediga tjänster och ansök här

Lantmäteriet

Vill du utveckla morgondagens Sverige och bidra till samhällsnyttan? Lantmäteriet finns i hela landet och är den myndighet som kartlägger Sverige. Vi ansvarar för fastighetsindelningen i Sverige och försörjer samhället med information om geografi och fastigheter samt bidrar till hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling.
Hos oss får du utvecklas i en viktig samhällsfunktion där din kompetens och ditt engagemang är vår främsta resurs. Lantmäteriet är platsen för dig som vill växa!

www.lantmateriet.se