Presentation
Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen mångsidig myndighet i framkant

Publicerad 10 mars 2020
Foto: Johan Marklund
Malin Augustsson, junior dataingenjör och Delshad Khoshpasand, produktägare på Arbetsförmedlingens it-avdelning. Foto: Johan Marklund
Malin Augustsson, junior dataingenjör och Delshad Khoshpasand, produktägare på Arbetsförmedlingens it-avdelning. Foto: Johan Marklund

Med fokus på ny teknik, självledarskap och samhällsnytta ger it-avdelningen på Arbetsförmedlingen dig möjligheten att utveckla både dig själv och samhället.

Lokalerna på Arbetsförmedlingens huvudkontor på Elektrogatan 4 i Solna är så nya att de fortfarande doftar nytt virke. Arkitekturen är modern och väl genomtänkt för att passa myndighetens agila arbetssätt. Här sitter bland annat it-avdelningen – 500 anställda som med moderna tekniker lägger grunden för myndighetens digitala transformation och förflyttning.

Samhällsnytta i väggarna
– Arbetsförmedlingen handlar om att hjälpa människor, och det gör vi verkligen här, säger Malin Augustsson som är junior dataingenjör och arbetar på enheten Datadriven analys och AI.
Hennes uppgifter omfattar bland annat att hantera de stora mängder data som cirkulerar i Arbetsförmedlingens tjänster. Det innebär allt från att ta hand om myndighetens data lake till att vara med och diskutera integritet och hållbarhet kring AI.
Delshad Khoshpasand som efter en tid i den privata sektorn är tillbaka på Arbetsförmedlingens it-avdelning som produktägare, instämmer med Malin. Som myndighet är det en självklarhet att samhällsnyttan är i fokus, men här känns det verkligen i väggarna, menar hon.
– Det är syftet i allt vi gör. Vi arbetar alltid kundfokuserat och vi utgår alltid från faktiska behov för att underlätta för våra handläggare och arbetssökande, säger Delshad.
Hon ansvarar för utvecklingen av ett verktyg som ger stöd åt de arbetsförmedlare som deltar på handläggningsmöten med arbetssökanden som varit borta från arbetsmarknaden en längre tid. Genom bland annat BERT-modellen hjälper verktyget till att rekommendera passande tjänster.
– Verktyget gör det möjligt för arbetsförmedlarna att hålla en mer empatisk dialog. Istället för att sitta och scrolla, öppna nya fönster och leta information under mötet får de allt automatiserat i ett och samma gränssnitt, säger Delshad.
– AI är så bra på att hitta mönster, det gör att vi kan arbeta mer enhetligt, att vi kan se vilka grupper vi behöver fokusera på, och på vilka områden vi behöver sätta in extra insatser, säger Malin.

Jobba hos oss på Arbetsförmedlingen IT. Klicka här för mer information

Teknik i framkant
De många fördelar AI tillför myndighetsarbetet gör att tekniken har stort fokus på Arbetsförmedlingen just nu. Men många andra tekniker cirkulerar i korridorerna, som augmented reality, social robotik och olika moderna datalagringslösningar.
– När jag först var här på intervju fick jag höra om all ny teknologi inom datalagring, big data och AI som används här, och det imponerade på mig. Vi är till exempel första svenska myndigheten med en data lake. Då ligger man långt fram, säger Malin.
– Det är nog många som kan ha en mossig syn på myndigheter, men vi ligger verkligen i framkant. Vi jobbar med ny teknik och nya arbetssätt, och vi har arbetat mycket med att bygga upp en nytänkande kultur, säger Delshad.
– Dessutom är chefer och andra som inte arbetar direkt med utveckling ofta väldigt tekniskt insatta, vilket gör det lättare att börja titta på och implementera nya tekniker, tillägger Malin.

Tillitsfullt och utvecklande
Trots it-avdelningens storlek råder en stark sammanhållning här. Det finns en påtaglig känsla av att alla känner alla vilket bidrar till en prestigelös arbetsplats med högt i tak. Här är det tryggt, jämställt och välkomnande, berättar de.
– Alla litar på att alla tar ansvar, både för sina egna uppgifter och för helheten. Vi har också en platt organisation som gör det lätt att komma framåt när vi jobbar, säger Delshad.
– Sedan har vi ju en del bekvämligheter som ganska flexibla arbetstider och möjlighet att ibland jobba hemifrån, vilket vi it-människor ofta uppskattar, säger Malin med ett leende.
Det ges dessutom stora utrymmen för omvärldsbevakning och självledarskap. Och det uppmuntras till sidoprojekt och engagemang i hackathons och andra externa utvecklarevents, vilka it-avdelningen ibland även sponsrar.
– Det finns goda utvecklingsmöjligheter att bygga sin karriär här, då vi har möjligheten att prova på olika roller utan att behöva byta arbetsgivare, säger Delshad.

Jobba hos oss på Arbetsförmedlingen IT. Klicka här för mer information

Arbetsförmedlingen

]Arbetsförmedlingen är en statlig förvaltningsmyndighet under Arbetsmarknadsdepartementet. Myndighetens ansvar omfattar offentlig arbetsförmedling och arbetsmarknadspolitisk verksamhet. I regeringens uppdragsbeskrivning finns bland annat Etablering av nyanlända, Arbetslivsinriktad rehabilitering och att Fler med funktionsnedsättning ska ges jobb. Den första statliga arbetsförmedlingen inrättades 1940, men Arbetsförmedlingen som den fungerar idag har funnits sedan 2008. Arbetsförmedlingens huvudkontor ligger i Solna utanför Stockholm och hade vid 2018 års utgång 13 700 anställda. Generaldirektör är Maria Mindhammar.

Arbetsförmedlingen
Elektrogatan 4
113 99 Solna
Tel: 0771–60 00 00
arbetsformedlingen.se

arbetsformedlingen.se