Presentation
SCB

Spännande karriärmöjligheter som IT-specialist på SCB

Publicerad 10 mars 2020
Foto: Richard Ström
Alexander Thorell, it-arkitekt och Carolina Koivuniemi, systemutvecklare hos SCB. Foto: Richard Ström
Alexander Thorell, it-arkitekt och Carolina Koivuniemi, systemutvecklare hos SCB. Foto: Richard Ström

Brett, omväxlande och lärorikt – på SCB har du som är IT-specialist en rad olika spännande karriärmöjligheter. På SCB arbetar IT med hela kedjan, från krav till produktion, drift och förvaltning. Och du behöver inte ha pluggat statistik för att jobba och trivas här!

SCB är en central del av Sverige och förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning. Effektiva och kvalitativa IT-lösningar är avgörande för att SCB ska kunna utföra sitt uppdrag. Här skapas helhetslösningar, från kravfångst till arkitektur, systemutveckling, test, produktionssättning och förvaltning. Sedan ett par år finns hela IT-avdelningen samlad i Örebro.
– Det finns många olika roller här och varje funktion är viktig. Det finns ständigt nya intressanta utmaningar och vi stödjer hela statistikproduktionsprocessen med både produktunika och generella system, säger Alexander Thorell, som är IT-arkitekt.

Vill du ha ett samhällsnyttigt jobb inom IT? Klicka här för mer information

Agilt och teambaserat
Tack vare bredden finns många olika karriärmöjligheter. IT-avdelningen på SCB har en agil och teambaserad organisation, som utgår från krav och behov.
– Det finns en öppenhet för att testa andra roller inom IT och det finns ett stort utbud av kompetensutveckling. Den tekniska utvecklingen går ju snabbt, så det är viktigt att hänga med angående ny teknologi och nya lösningar, berättar systemutvecklaren Carolina Koivuniemi.
Med sina cirka 130 medarbetare är SCB en av de största IT-arbetsgivarna i Örebrotrakten. Det centrala läget i regionen och de goda kommunikationerna gör att det är lätt att pendla från flera andra orter. IT-avdelningen präglas av en mångfald av personer i olika åldrar med olika erfarenheter och en relativt jämn könsfördelning.
– Det är roligt att se att det jobbar så många kvinnor här och att vi har en så bra blandning av olika åldrar. För oss som är ganska nyutexaminerade är det tryggt med så många erfarna kolleger, säger Carolina.

Samhällsbidrag
SCB söker nu IT-specialister som vill vara med och utveckla verksamheten framåt, med ökad digitalisering och automatisering. Det krävs ingen särskild statistikkompetens, utan du kommer långt med relevant IT-examen, driv och engagemang. Här får du chansen att utvecklas professionellt och arbeta med helhetstänkande. Dessutom lämnar du ett viktigt bidrag till samhället.
– Här är man en del av något större och en viktig kugge i demokratin, framhåller Alexander. Det gör jobbet extra stimulerande och meningsfullt.

Vill du ha ett samhällsnyttigt jobb inom IT? Klicka här för mer information

SCB

Just nu söker SCB dig som har en examen inom systemvetenskap eller liknande kunskap. Vi ser gärna att du kan till exempel C#, SQL, SQL Server, Webbramverk, Microsoft .NET Frame-work eller Visual Studio. Hos oss får du möjlighet att både jobba brett och att specialisera dig inom ett visst område. Vi har ett agilt och teambaserat arbetssätt. SCB jobbar tillsammans med statistikbyråer och organisationer runt om i världen och är delaktiga i det europeiska statistiksamarbetet.

www.scb.se