Presentation
Transportstyrelsen

Transportstyrelsen erbjuder flerfiliga karriärvägar inom IT

Publicerad 10 mars 2020
Jasmin Krhan, systemutvecklare, Towe Johansson, förvaltningsledare IT, Vilhelm Borgedahl, systemutvecklare och Maria Banck, sektionschef IT på Transportstyrelsen. Foto: Richard Ström
Jasmin Krhan, systemutvecklare, Towe Johansson, förvaltningsledare IT, Vilhelm Borgedahl, systemutvecklare och Maria Banck, sektionschef IT på Transportstyrelsen. Foto: Richard Ström

Att jobba på Transportstyrelsens IT-avdelning handlar om att med hjälp av olika tekniker möjliggöra morgondagens resor och transporter. En arbetsplats som erbjuder flerfiliga karriärvägar där olika kompetenser samarbetar för att utveckla transportsystem som får samhällets hjul att rulla.

Transportstyrelsens IT-avdelning skapar system som verkligen har betydelse för framtiden och dagligen gör nytta för privatpersoner och företag. Verksamheten förändras kontinuerligt utifrån utvecklingen inom teknik och samhälle. Under senare år har it-avdelningen bland annat varit delaktig i myndighetens spännande drönarprojekt. It utgör ett centralt stöd för verksamheten och där det i kraft av det breda uppdraget går att utvecklas åt många olika håll. Maria Banck, sektionschef IT, började i verksamheten som projektcontroller. Sedan dess har det gått snart 14 år.
– Jag är byggnadsingenjör i botten, omskolade mig till systemvetare och jobbade några år som it-projektledare innan jag sökte mig till Transportsstyrelsen, dåvarande Vägverket. Anledningen var att jag ville arbeta med stora projekt i teknikens framkant.
Efter två år på myndigheten blev Maria erbjuden en tjänst som sektionschef, och efter det har hon haft en rad olika ledarpositioner.
–Jag har bland annat varit enhetschef på olika avdelningar, både inom kärnverksamheten och på it-sidan. Under en period tog jag också en paus från chefskapet och arbetade med säkerhetsfrågor innan jag åter slog in på ledarspåret.
En av de stora fördelarna med Transportstyrelsen, menar Maria, är att det går att hitta ständigt nya utmaningar.
– Transportstyrelsen är en plats att växa på, det finns många ingångar och man kan göra karriär både på höjden och bredden.

Jobba med oss på Transportstyrelsen. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Intern karriär
Hon får medhåll av Towe Johansson, förvaltningsledare IT, som även hon kan se tillbaka på en lång karriär inom Transportstyrelsen. Ständigt nya utmaningar har kommit i takt med att kunskap och erfarenhet ökat.
–Jag började som tekniker i servicedesken för nio år sedan. Efter det har jag varit samordnare på incidenthanteringen, supervisor för servicedesken, service delivery manager för infrastruktur, uppdragsledare och leveranskoordinator med fokus på it-drift.
Sedan 2018 är jag förvaltningsledare IT vilket innefattar att jag leder flera team som arbetar med bland annat processer, ramverk och rutiner kring systemutveckling.

Prestigelös arbetskultur
Jasmin Krhan som har en examen i data-vetenskap från Linköpings universitet hade arbetat som it-konsult i fem år när han i höstas började som systemutvecklare på Transportstyrelsen. Ett beslut han inte har ångrat.
– Jag ville testa något nytt och längtade efter att arbeta med lite större och mer långsiktiga projekt. Idag jobbar jag med förvaltning av en massa olika system inom sjö- och luftfart.
Inte heller Vilhelm Borgedahl, utbildad systemvetare, har ångrat sitt karriärbyte som innebar att han för fem månader sedan, efter elva år som it-konsult inom privat sektor, började som systemutvecklare på Transportstyrelsen.
– Jag hade tröttnat på konsultrollen och ville arbeta mer långsiktigt. Precis som Jasmin arbetar jag med system runt luft- och sjöfart samt certifikat och tillsyn av dessa två delar. Det är mycket nytt att sätta sig in i men det har blivit väldigt bra. Jag har också två små barn och upplever att det finns en stor förståelse hos arbetsgivaren för att man har ett liv utanför jobbet.
Både Vilhelm och Jasmin kan varmt rekommendera andra med intresse för systemutveckling att följa deras exempel.
– Det är en trevlig arbetsplats med väldigt bra kollegor och en avslappnad, prestigelös arbetskultur med stora möjligheter att utvecklas åt många olika håll. Utbildningsbakgrunden är inte den viktigaste eftersom vi arbetar så brett med systemutveckling. Det är många specialiteteter och kunskaper som måste till för att skapa en bra helhet, fastslår de båda kollegorna.

Jobba med oss på Transportstyrelsen. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Transportstyrelsens IT-avdelning

Transportstyrelsen har en stor it-avdelning med cirka 250 medarbetare, vilket ger dig möjlighet att fokusera på de frågor du är bäst på samtidigt som du kan utbyta erfarenheter och kompetens med andra erfarna medarbetare inom alla områden. Hos oss använder vi olika tekniker där du och din förmåga att hitta lösningar bidrar till utvecklingen. Vi arbetar agilt, involverar våra medarbetare och driver utvecklingen tillsammans.

www.transportstyrelsen.se