Presentation
Tullverket IT

It-jobb med fokus på samhällsnytta

Publicerad 10 mars 2020
Foto: Viveka Österman
Fredrik Lundström, it-chef och Ida Eriksson, förvaltningsledare på Tullverket i Luleå. Foto: Viveka Österman
Fredrik Lundström, it-chef och Ida Eriksson, förvaltningsledare på Tullverket i Luleå. Foto: Viveka Österman

Tullverkets it-avdelning har all verksamhet samlad under ett och samma tak.
– Här finns många karriärvägar för den som vill kombinera sitt intresse för IT med utvecklande arbetsuppgifter som bidrar till samhällsnytta, säger Fredrik Lundström, it-chef på Tullverket i Luleå.

Medarbetarna på Tullverkets it-avdelning täcker hela spektrumet av arbetsuppgifter som förekommer på en it-avdelning och lite till. Utöver de vanliga administrativa systemen finns här även system för bland annat brottsbekämpning och effektiv handel.
– Vi gör allt i egen regi, har egen serverhall och utvecklar och driftar de allra flesta system själva. Eftersom vi är en stor och omfångsrik organisation som jobbar med det mesta finns det alltid möjlighet att prova andra arbetsuppgifter. Här kan man utvecklas efter sitt eget intresse, berättar it-chefen Fredrik Lundström.
Han får medhåll av Ida Eriksson, förvaltningsledare, som började på Tullverket för två år sedan.
– Jag arbetade tidigare som konsult, hade ett halvårsuppdrag här på avdelningen och trivdes så bra att jag blev kvar. Det som lockade var framförallt möjligheten att kunna arbeta mer långsiktigt och få utveckla mina kunskaper på djupet.

Innovation
Med facit i hand känner hon att valet var helt rätt.
– Absolut, det är en jättebra arbetsplats med högt i tak vilket är skönt, inte minst när man som jag är relativt ny i branschen. Här finns en bra mix av erfarna och mer juniora medarbetare vilket gör att det alltid finns någon som kan svara på de frågor som dyker upp.
Just nu arbetar avdelningen för fullt med att i samarbete med andra EU-länder digitalisera all tullhantering.
– Det innebär att vi utvecklar EU-gemensamma stöd för underrättelse, analys och brottsutredning. Vi har också ett ganska nytt, spännande projekt kring innovation, där vi bland annat gör utvärderingar av ny teknik och tittar närmare på hur vi kan använda till exempel AI, VR, AR och drönare. Om man vill ha ett roligt jobb, arbeta med spännande teknik och bidra till samhällsnyttan så är det här helt rätt plats, fastslår Fredrik Lundström.

Tullverket

Tullverkets it-avdelning har ett brett uppdrag, ligger långt fram tekniskt sett och satsar mycket på digitalisering. Avdelningen i Luleå är med sina cirka 200 anställda norra Sveriges största arbetsgivare inom it. Hos oss är du delaktig i utvecklingen inom flera spännande verksamhetsområden och arbetar sida vid sida med bland annat systemutvecklare, systemtekniker och webbutvecklare.

www.tullverket.se