Presentation
BAE Systems

Ingenjörer driver utveckling i världsledande koncern

Publicerad 8 mars 2021
Foto: Jonas Forsberg
Eliaz Fält, IT-säkerhetschef för BAE Systems i Sverige.
Eliaz Fält, IT-säkerhetschef för BAE Systems i Sverige.

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik är ett högteknologiskt företag på en global marknad. Här arbetar ett dynamiskt utvecklingsteam inom IT-området. Inom koncernen finns även goda karriärs och utvecklingsmöjligheter.

I hjärtat av Höga Kusten, med närhet till hav och friluftsliv och på pendlingsavstånd till Umeå och Härnösand, arbetar cirka 800 anställda på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik.
Företaget är en del av den internationella försvarskoncernen BAE Systems med cirka 85 000 anställda i över 40 länder. Fokus ligger på utveckling, tillverkning, integration och support av militära fordon till kunder över hela världen.
– Vi levererar några av världens mest avancerade, teknikledande lösningar inom försvar och säkerhet. Nästan hälften av våra anställda är involverade i forskning och utveckling på ett eller annat sätt, och våra produkter och system ligger i den absoluta framkanten, säger Eliaz Fält, IT-säkerhetschef för BAE Systems i Sverige.

Jobba med oss! Klicka här för att se våra lediga tjänster

Framtidens IT-lösningar
De senaste månaderna har Hägglunds slutit avtal i mångmiljardklassen, och rekryterar nu ingenjörer och utvecklare som vill arbeta i en högteknologisk miljö med bland annat framtidens avancerade lösningar inom IT-området.
– Vi tillhandahåller IT och kringliggande tjänster för BAE Systems affärsenheter i Sverige. Vi tar ett helhetsansvar för den samlade infrastrukturen och utvecklar egna system med spännande lösningar. Bredden är stor och våra ansvarsområden omfattar allt från drift, teknik och support till systemutveckling, utbildning och projektledning, säger Eliaz Fält.
Så sent som i februari fick BAE Systems en omfattande order från norska Försvarsmakten gällande medeltunga stridsfordon, CV90. Ordern berör i högsta grad IT-avdelningen vid Hägglunds i Örnsköldsvik.
– Vi behöver stödja produktutvecklingen med specialistkunskaper inom cybersäkerhet, utarbeta kravställning och specifikationer.
I den snabba digitala transformationen handlar det också om att ständigt modernisera och vara i framkant, inte minst när det gäller implementeringen av molnbaserade applikationer, menar Eliaz Fält.
Han är utbildad inom Försvarsmakten och började på BAE Systems för cirka tre år sedan. Eliaz stimuleras av den stora satsning som finns på forskning, utbildning och utveckling samt de höga kraven som ställs på IT-säkerhet och efterlevnad av regelverk. Systemen måste klara säkerhetsintrång och industrispionage.
– Man kan likna det vid ett litet samhälle med tanke på alla de högt ställda säkerhetskrav som stater, myndigheter och andra parter ställer. Det är både givande och utvecklande att arbeta i ett så kunskapsintensivt företag som hela tiden satsar på att ligga steget före. Mycket handlar även om omvärldsbevakning och omvärldsanalys, säger Eliaz Fält.

Pernilla Mårtensson, chef för informationssystem på BAE Systems. Foto: Jonas Forsberg
Pernilla Mårtensson, chef för informationssystem på BAE Systems. Foto: Jonas Forsberg

Smarta stöd för effektiva flöden
Kollegan Pernilla Mårtensson, chef för informationssystem på BAE Systems, är i grunden utbildad systemvetare. Hon tror att det är den stora bredden, variationen och de högteknologiska produkterna som lockar medarbetare till Hägglunds i Örnsköldsvik. Här finns även möjligheter att arbeta i gränslandet mellan teknik och verksamhetsutveckling och som spänner över områden som systemarkitektur, verksamhetsarkitektur, förändringsledning och virtuell utveckling.
– Arbetet spänner över ett stort antal verksamhets- och applikationsområden och våra medarbetare får verkligen använda sina analytiska, kreativa och innovativa förmågor. Vi bedriver ett stort antal projekt som innefattar såväl komplexa systemintegrationer som implementeringar av nya programvaror.
På IT-sidan arbetar en stor bredd av kompetenser som kompletterar och förstärker varandra: systemvetare, tekniska fysiker och datavetare. För att nå upp till de högt ställda kraven krävs emellertid högskoleutbildning eller motsvarande kompetens.
– Vi har högt kvalificerade medarbetare, vilket innebär att teamet kan stötta hela företaget när det gäller systemutveckling och driva såväl stora som mindre IT-projekt. Vi arbetar även med logistik och smarta stöd i produktutveckling för effektivare flöden. Det pågår även många framtidsprojekt och vi tittar med spänning på bland annat artificiell intelligens och maskininlärning, säger Pernilla Mårtensson.

Jobba med oss! Klicka här för att se våra lediga tjänster

BAE Systems

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik sysselsätter omkring 800 medarbetare, och företagets fokus är utveckling, tillverkning, integration och support av ett brett spektrum av militära fordon till kunder över hela världen. De främsta produkterna är medeltunga stridsfordon (CV90), bandvagnar (BvS10), samt elhybrida drivsystem för den civila marknaden. Företaget levererar produkter och tjänster med militär kapacitet samt säkrar viktig information och infrastruktur. Värdeorden för verksamheten är: pålitlig, innovativ och djärv.

www.baesystems.se