Presentation
Försäkringskassan

IT-jobb med samhällsnyttan i fokus

Publicerad 9 mars 2021
Foto: Pär Olert
Martin Gunnarsson, systemutvecklare. Foto: Pär Olert
Martin Gunnarsson, systemutvecklare. Foto: Pär Olert

Med några av Sveriges viktigaste IT-jobb på Försäkringskassan ser Erika Viklund och Martin Gunnarsson till att svensk socialförsäkring fungerar på ett tryggt och tillförlitligt sätt, att IT-systemen och uppkopplingar fungerar är en grundläggande förutsättning.

Försäkringskassan betalar årligen ut 224 miljarder kronor i olika ersättningar, cirka 4,5 procent av Sveriges BNP.
– Det är otroligt spännande att få vara en del av en så viktig och samhällskritisk verksamhet och bidra till att den fungerar, det gäller att vara på tårna med den senaste tekniken, konstaterar Martin Gunnarsson, systemutvecklare på Försäkringskassan i Sundsvall.
Han började 2018 ett traineeprogram inom IT efter en utbildning till IT-forensiker på universitet där han läste allt från rättslära till programmering, där det sistnämnda var det han tyckte var allra roligast.
– Efter utbildningen kände jag mig dock lite osäker på arbetsmarknaden, så när jag hittade traineeprogrammet här kändes det väldigt bra, ett val jag absolut inte ångrat, fortsätter han.

Vill du också jobba med IT på Försäkringskassan? Klicka här för att se våra lediga tjänster.

Från utredare till IT-tekniker
Erika Viklund tog en annan väg till sitt jobb som IT-tekniker. Hon hade jobbat som utredare på Försäkringskassan när hon tog tjänstledigt för att läsa Nätverksdriftsprogrammet på Mittuniversitetet för att kunna söka till traineeprogrammet.
– Nu har jag precis avslutat programmet och är otroligt nöjd. Mest uppskattade jag alla gruppövningar vi haft, där vi både hade kul tillsammans och tränade oss i teamarbete.

Erika Viklund, IT-tekniker.
Erika Viklund, IT-tekniker.

Stor flexibilitet
Traineeprogrammet pågår under ett halvår och man varvar gruppövningar och teoripass med arbete på den enhet där man sedan ska jobba.
– Det jag har blivit nästan lite förvånad över är vilket otroligt varierat jobb det är att vara IT-tekniker, det finns många olika specialiseringar man kan välja att jobba med under en tid för att sedan byta när man vill lära något nytt.

Mycket bra arbetsmiljö
Båda upplever också att den interna kulturen är mycket positiv, med ständigt återkopplande samtal med cheferna skapas en verkligt bra arbetsmiljö.
– En väl fungerande organisation är också en förutsättning för att vi ska lyckas med de snabba puckar det är ibland då nya e-tjänster ska utvecklas. Exempelvis när pandemin slog till så behövde vi utveckla en helt ny e-tjänst för karensersättningarna, något vi lyckades med på fem veckor, avslutar Martin Gunnarsson stolt.

Vill du också jobba med IT på Försäkringskassan? Klicka här för att se våra lediga tjänster.

Försäkringskassan

Försäkringskassan har en av Sveriges största IT-avdelningar med cirka 1 100 anställda som bedriver en verksamhetsutveckling med IT-inslag för över 700 miljoner kronor årligen. På regeringens uppdrag levererar de även samordnad säker statlig IT-drift för andra myndigheter.

www.forsakringskassan.se