Presentation
FMV

Jobba över hela spektrumet!

Publicerad 9 mars 2021
Foto: Gonzalo Irigoyen
Erik Lundström och Ola Wimo på enheten Spektral miljö, FMV. Foto: Gonzalo Irigoyen

Att radiofrekvenser fungerar utan störningar är en förutsättning för så gott som alla kommunikationssystem, såväl civila som militära. På FMV kan du jobba med den här samhällskritiska verksamheten, i en dynamisk, internationell och snabbrörlig miljö.

Alla elektroniska kommunikationssystem måste frekvenskoordineras, så att de inte stör ut varandra och får försämrad funktion och prestanda. Det handlar ofta om mycket komplexa system, och kraven på samordning mellan civil och militär frekvensanvändning blir allt högre, både i Sverige och internationellt. Även enheter som inte är avsedda att sända ut radioenergi kan i vissa fall generera oönskade emissioner som kan störa kommunikationsutrustning och sensorer. Enheten Spektral miljö på Försvarets materielverk, FMV, har en central roll att spela för att skydda svenska intressen och se till att frekvensspektrumet fungerar. Ytterst handlar det om att skydda rikets säkerhet.
– Det är ett väldigt komplext, utmanande och spännande område. Vi arbetar bokstavligen över hela spektrumet, från elektroner till kompletta system och gör nytta på riktigt, berättar Erik Lundström, projektledare på Spektral miljö. Erik har lång erfarenhet av olika tekniska roller inom Försvarsmakten innan han kom till FMV 2007.

Vill du jobba med oss på Försvarets materielverk? Klicka här för att se våra lediga tjänster.

Dynamiska mål
Kollegan Ola Wimo, som arbetar med frekvensförvaltning och EMB (elektromagnetiska beräkningar), instämmer. Ola har studerat teknisk fysik och arbetade bland annat med olika typer av kommunikationssystem och som konsult innan han kom till FMV för tre år sedan.
– Det är ett fantastiskt brett och omväxlande arbete, med dynamiska mål, där det inte finns färdiga formler. Vår enhet levererar lösningar till andra verksamheter och röjer vägen för dem. Genom att möjliggöra optimal spektrumanvändning bidrar vi både till Sveriges försvarsförmåga och till det civila samhället.

Internationellt arbete
Arbetet innebär även internationella kontakter och förhandlingar. Spektral miljö är aktivt i internationella organisationer för att koordinera radiovågor, bland annat inom det europeiska samarbetsorganet CEPT samt ITU, som lyder under FN.
– En annan väldigt rolig aspekt av arbetet är de uppdrag vi lägger till FOI. Vi har en viktig roll i att styra forskningen så att den möter framtidens behov, säger Erik.
Nu söker Spektral miljö nya drivna och nyfikna ingenjörer, som kan arbeta både självständigt och i nära team. Här utvecklas du snabbt professionellt samtidigt som det finns en balans mellan arbete och fritid.
– På FMV tar man verkligen vara på medarbetarnas engagemang och kompetens, menar Ola. Det finns otroligt många karriärspår och ständigt nya utmaningar.

Vill du jobba med oss på Försvarets materielverk? Klicka här för att se våra lediga tjänster.

FMV

FMV, Försvarets materielverk är en myndighet som upphandlar, utvecklar och levererar materiel och tjänster till det svenska försvaret. Hos oss samlas specialister inom teknik, affärer, juridik och projektledning. Det är så vi möter det svenska försvarets behov – i fred, kris och krig. Enheten Spektral miljö rekryterar nu nya medarbetare med goda kunskaper i svenska och engelska, problemlösningsförmåga och engagemang. Här finns ett brett utbud av kompetensutveckling och många spännande karriärmöjligheter.

Nyfiken? Läs mer på www.fmv.se eller följ oss på LinkedIn och Instagram