Försvarsindustrin

Leder samhällets teknikutveckling

Publicerad 9 mars 2021
Text: Annika Wihlborg Foto: BAE Systems
Kalle Hagström, ansvarig för Information Management & Technology på BAE Systems i Sverige. Foto: BAE Systems

Försvarsindustrin är en framåtlutad industri som utvecklar spjutspetsteknologi utifrån högt ställda krav på säkerhet, funktionalitet och precision. Hela försvarssektorn kombinerar en hög digitaliseringstakt med komplexa kravställningar och intressanta säkerhetsmässiga utmaningar.

– Det som är absolut mest intressant med försvarssektorn är den höga förändringstakten, spjutspetsteknologin och det faktum att sektorn kan erbjuda otroligt många utvecklingsmöjligheter, säger Kalle Hagström, ansvarig för Information Management & Technology på försvarsföretaget BAE Systems i Sverige. Han är civilingenjör i datavetenskap och har jobbat tidigare med olika ledningsroller inom it hos BAE Systems.

Leder samhällets teknikutveckling
72 procent av dataingenjörerna och systemvetarna kan tänka sig att arbeta i försvarssektorn.
– De faktorer som gör försvarssektorn intressant för så många är förmodligen möjligheten att arbeta i en verksamhet som är med och leder samhällets teknikutveckling. I försvarssektorn finns goda möjligheter till ett arbete med många internationella kontakter. Jag tror också att många tilltalas av att arbeta i en dynamisk miljö både internt och externt med kunder som har mycket specifika och högt ställda krav, säger Kalle Hagström.
Ytterligare ett skäl till att många intresserar sig för försvarssektorn är, enligt Kalle Hagström, de varierade utvecklingsmöjligheterna på många olika områden. En tydlig trend är det ökade intresset för cybersäkerhetskompetens, vilket är ett område som sektorn av naturliga skäl investerar mycket i.

”Många tilltalas av att arbeta i en dynamisk miljö.”

It- och verksamhetskompetens
– It-kompetens i kombination med någon form av verksamhetskompetens står högt i kurs i försvarssektorn just nu. Personer som exempelvis kombinerar sin it-kompetens med erfarenhet av verksamhetsutveckling och projektledning är attraktiva i försvarssektorn framöver. Cybersäkerhetskompetens är självklart också mycket efterfrågat, liksom systemingenjörer och produktionstekniker. Försvarssektorns it-verksamhet handlar de kommande åren minst lika mycket om att genomföra verksamhetsförändringar via digitalisering som att arbeta med teknikorienterade frågeställningar, säger Kalle Hagström.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta med it, digitalisering, teknikutveckling eller säkerhet inom försvarssektorn?
Om undersökningen:

Framtidens Karriär – It & Data genomförde undersökningen mot ett slumpmässigt urval av dataingenjörer och data- och systemvetare 10–13 februari 2021. Statistisk felmarginal är 2,5–4 procentenheter.