Presentation
Lantmäteriet

Utvecklande miljö på Lantmäteriet

Publicerad 9 mars 2021
Foto: Alexander Lindström
Magnus Ölund och Caroline Werne utvecklas och trivs på Lantmäteriet. Foto: Alexander Lindström
Magnus Ölund och Caroline Werne utvecklas och trivs på Lantmäteriet. Foto: Alexander Lindström

Verksamheten drivs framåt med hjälp av IT på Lantmäteriet. Viljan är stor att testa nya idéer och skapa lösningar som ger samhällsnytta. Därför behövs fler systemvetare och ingenjörer som gillar utmaningar.

Efter ett och ett halvt år på Lantmäteriet konstaterar systemutvecklaren Caroline Werne att hon har fått en riktigt bra start på arbetslivet.
– Jag började med en nio månader lång traineeutbildning, vilket innebar att jag fick insikt i hur hela verksamheten fungerar. Det har gett mig en bättre förståelse för hur mitt arbete bidrar till Lantmäteriets mål.
– Det som lockade med Lantmäteriet var möjligheten att hjälpa till att skapa samhällsnytta och att få jobba inom en organisation som jobbar innovativt med IT. När jag talar med gamla studiekamrater kan jag konstatera att Lantmäteriet ligger i framkant inom IT-området.
– Jag är väldigt imponerad av vilket utrymme vi får att testa nya saker. Utvecklingsmöjligheterna är enorma; jag uppmuntras att gå utbildningar och det finns möjligheter att söka andra tjänster inom myndigheten. Det finns även möjlighet att arbeta internationellt i SIDAprojekt, berättar hon.

Jobba med oss på Lantmäteriet. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Agilt arbetssätt
Magnus Ölund är IT-arkitekt med lång erfarenhet från industrivärlden. Han har varit på Lantmäteriet i två år.
– Lantmäteriet är verkligen en modern myndighet. Vi jobbar mycket med agila metoder och anammar nya tekniker för att kunna utföra vårt uppdrag på bästa sätt. Här får jag jobba med spännande utmaningar varje dag, berättar Magnus Ölund.
På Lantmäteriet jobbar IT och verksamheten i nära samarbete, från idé till färdig lösning. Innovation uppmuntras, till exempel genom det årliga evenemanget Innovation Day, där alla kan komma med egna idéer och i team med andra som kan hjälpa till att verkställa idén.
– Vi hjälper varandra och ser nyttan av att jobba tillsammans. Stämningen är väldigt familjär, säger Caroline Werne.

Digitalisering och samarbete
Magnus Ölund deltar i ett projekt som heter Smartare samhällsbyggnad och som genomförs i samarbete med kommuner, Sveriges Kommuner och Regioner, andra myndigheter och privata aktörer.
– En anledning till att vi arbetar med digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen är att vi ska kunna öka bostadsbyggandet och möjliggöra lägre kostnader för byggandet, säger Magnus Ölund.
– Nästa stora område är AI. Vi har mycket på gång som till exempel en chattbot, jämförelse av flygfoton och texttolkning av svårlästa dokument från 1700- och 1800-talen, berättar Magnus Ölund.

Lantmäteriet

Lantmäteriet kartlägger verkligheten, sätter gränserna och säkrar ägandet. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig. På Lantmäteriet är du med och gör samhällsnytta.

Lantmäteriet
Tel: 0771-63 63 63
lantmateriet.se