Presentation
Bolagsverket

Driver digitalisering för enklare företagande

Publicerad 18 februari 2022
Foto: Olle Melkerhed / Pär Olert / Bolagsverket
Patricia Knutsson, Stefan Ellström och Ayad Shaif på Bolagsverket. Saknas på bilden gör Erika Sjödin. Foto: Olle Melkerhed
Patricia Knutsson, Stefan Ellström och Ayad Shaif på Bolagsverket. Saknas på bilden gör Erika Sjödin. Foto: Olle Melkerhed

Bolagsverket är i en mycket spännande fas där myndighetens roll förändras från egen tjänsteutveckling till att skapa förutsättningar för utveckling av ett ekosystem där företagsdata flödar fritt för ett enklare företagande. För att lyckas behövs samverkan med olika aktörer och många nya kompetenser.

Digitaliseringen påverkar myndigheter i stor skala när gamla system behöver förnyas för att kunna erbjuda samhället moderna och effektiva tjänster.
– När data ska flöda fritt i samhället behövs en grundläggande digital infrastruktur som kan strukturera och säkerställa att all data är tillförlitlig, har hög kvalitet och hanteras på ett säkert sätt. Vi ligger långt fram och har fått flera stora regeringsuppdrag där vi utforskar nya tekniker och ser hur de kan ge största möjliga samhällsnytta, förklarar Patricia Knutsson, strategisk verksamhetsutvecklare på Bolags­verket.

Klicka här för att besöka oss på LinkedIn

Klicka här för att se våra lediga tjänster

Gör det enklare att vara företagare
En viktig del i Bolagsverkets uppdrag handlar om att erbjuda information och tjänster som ska hjälpa företagarna så mycket som möjligt. I det arbetet behöver många parter vara inblandade.
– Vi behöver ett nytt synsätt där vi går från att bygga lösningar där vi själva har direktkontakt med en specifik kund, till att skapa tjänster där företagaren kan få stöd direkt i sitt eget affärssystem. De lösningar vi och våra partners erbjuder ska skala bort den administration som företagaren idag hanterar så att hen i stället kan ägna sig åt sin kärnverksamhet, säger Erika Sjödin, innovationsledare.
En framgångsfaktor är också att ha ett ständigt lärande i utvecklingsprocessen, och en viktig del är att få nya perspektiv. Det får Bolagsverket bland annat genom traineeprogrammet. Ayad Shaif, trainee på IT-avdelningen, berättar:
– Vi jobbar mycket nära tillsammans, både internt och externt, och jag får ett väldigt bra kontaktnät. Det är otroligt inspirerande att vara med och utveckla den nya infrastrukturen med tekniker som AI och automatisering. Att dessutom säkerställa framtidsperspektiv och samverkan genom standardiseringsarbetet är viktigt för hela samhället.
Bolagsverkets vision är ett näringsliv där företagsinformationen flödar fritt och skapar värde för samhället.
– Genom de många regeringsuppdrag vi fått så har vi stora möjligheter att påverka hela Sveriges digitalisering och vi välkomnar varmt alla som vill hjälpa oss i det spännande arbetet, avslutar Stefan Ellström, digital strateg.


Växlar upp – många nya kompetenser behövs!

Patrik Westman och Yvonne Odsberg på Bolagsverket. Foto: Pär Olert
Patrik Westman och Yvonne Odsberg på Bolagsverket. Foto: Pär Olert

Bolagsverkets digitala satsning och förändrade roll innebär att det finns många spännande utmaningar att lösa. Tekniken är en, där en modern och robust infrastruktur som kan garantera säkerheten och tillförligheten är en viktig del. En annan handlar om att ha tillgång till rätt kompetenser som vill vara med, kan driva och tänka nytt när framtidens lösningar ska designas.

Joel Tostar, chef på IT-avdelningen.
Joel Tostar, chef på IT-avdelningen.

Den fas som Bolagsverket är inne i innebär bland annat att modern teknik och nya arbetssätt blir en viktig del av framtidens lösningar. Det förändrar hela Bolagsverket som arbetsplats. Joel Tostar, chef på IT-avdelningen förklarar:
– Vi är mitt inne i en teknik- och kulturförflyttning där vi behöver mycket ny kompetens inom många olika områden. Därför förstärker vi nu med flera nya kompetenser och vi söker de som vill vara med och utveckla inte bara det svenska företagandet, utan också hela samhället.

Klicka här för att besöka oss på LinkedIn

Klicka här för att se våra lediga tjänster

Stor portion av kreativitet och nytänkande
De nya behoven i kombination med användandet av ny teknik förändrar hur Bolagsverket arbetar med system­utveckling. Kreativitet och nytänkande är två nyckelbegrepp. Yvonne Odsberg, systemförvaltare, berättar:
– Jag fungerar som en översättare mellan verksamheten och IT och skapar lösningar utifrån verksamhetens och kundernas behov. Det är ett otroligt roligt och intressant jobb, särskilt då vi har stort eget ansvar och stor kreativ frihet i arbetet.
Även IT-infrastrukturen förändras snabbt och förmågan att koppla ihop infrastrukturen med de applikationer och IT-tjänster som utvecklas är viktig.
– Vi jobbar inte med förvaltning, vi jobbar i spetsen av en snabb utveckling där vi får testa nya komplexa tekniker. Jag lär mig något nytt varje dag, berättar Patrik Westman, IT-arkitekt.
Både Patrik och Yvonne lyfter också fram den goda stämningen som finns både i de egna teamen och inom Bolagsverket som helhet.
– Hos oss är teamet viktigt och att vi kan ha roligt samtidigt som vi löser våra utmaningar. Vi har kontinuerlig kompetensutveckling – jag har själv gått från att vara trainee till IT-arkitekt, på relativt kort tid. Bolagsverket ger oss den typen av utvecklingsmöjligheter, säger Patrik Westman.

Bolagsverket

#viärbolagsverket – Bolagsverket skapar förutsättningar för ett näringsliv där man kan lita på varandra. Vi har moderna lokaler i Sundsvall och har drygt 600 anställda på flera platser i landet. Vi arbetar ständigt med att utveckla arbetsmiljön, har hälsa i fokus och generösa förmåner. Hos oss arbetar vi med agila arbetssätt där vi vill utvecklas och ha roligt tillsammans.

bolagsverket.se