Presentation
Spektral miljö

Gör skillnad på riktigt på FMV

Publicerad 18 februari 2022
Daniel Tourde, chef för enheten Spektral miljö och kommunikation på FMV. Foto: Gonzalo Irigoyen
Daniel Tourde, chef för enheten Spektral miljö och kommunikation på FMV. Foto: Gonzalo Irigoyen

Elektromagnetisk kompabilitet och ett störningsfritt frekvensspektrum är helt kritiskt, både för Försvarsmakten och det civila samhället. På enheten Spektral miljö på FMV kan du arbeta med dessa komplexa och utmanande frågor på den allra högsta nivån i ett unikt kompetenskluster.

Rätt frekvens och elektromagnetisk kompabilitet, EMC, är nödvändigt för så gott som alla kommunikationssystem, så att radiosignaler inte stör ut varandra och utrustningen därmed får sämre funktion och prestanda. I takt med samhällets snabba digitalisering, elektrifiering och utbyggnaden av alltmer komplexa kommunikationssystem blir kraven på EMC och samordning mellan civila och militära system allt högre. På Försvarets materielverks (FMV) enhet Spektral miljö och kommunikation samlas den främsta expertisen för detta samhällskritiska kunskapsområde. Det var därför Ibrahim Salloum, civilingenjör i elektronisk design med inriktning mot EMC, sökte sig hit.
– För mig var FMV ett självklart val. EMC har en mycket stark förankring i militär teknologi och här på FMV får man arbeta med den strängaste standarden, mest avancerade utrustningen och extremt kompetenta kollegor. Samtidigt finns en nära koppling till det civila samhället eftersom alla system måste samexistera och fungera i både krig och fred. Ytterst handlar det om rikets säkerhet och jag gillar att det finns en så tydlig samhällsnytta i det vi gör, säger Ibrahim som kom till FMV i juni i fjol efter ett par år som EMC-specialist i fordonsindustrin.

Vill du jobba med oss på FMV? Klicka på tjänsterna nedan för mer information och ansök

Ingenjörer inom elmiljö till Spektral Miljö (Sista ansökningsdag har passerat)

Ingenjörer inom frekvensförvaltning (Sista ansökningsdag har passerat)

Projektledare till Spektral miljö (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Omväxlande och dynamiskt
Ibrahim får medhåll av Daniel Tourde, nytillträdd chef för enheten. Han är civilingenjör i teknisk fysik och elektronik och har arbetat inom försvaret i 25 år, bland annat som förste forskare och enhetschef på FOI. Daniel framhåller att arbetet är väldigt omväxlande och dynamiskt, med både praktiska och teoretiska delar. Uppgifterna spänner över ett brett spektrum, med allt från mätningar i fält, kontroll av RÖS-rum (rum där inga signaler kan gå in eller ut), samordningsarbete nationellt och internationellt till avancerade analyser av komplexa vapensystem. FMV är även tillsynsmyndighet och tillhandahåller kunskap och kompetens till en rad andra myndigheter och aktörer, både i Sverige och internationellt.
– Det händer mycket hela tiden och tempot är högt. Vi ser gärna att våra medarbetare har olika bakgrunder, eftersom alla kompletterar varandra, säger Daniel. Det viktiga är att man har en förståelse för EMC, förmåga till reflektion och dialog och vill utvecklas och göra skillnad!

Ibrahim Salloum, civilingenjör i elektronisk design med inriktning mot EMC.
Ibrahim Salloum, civilingenjör i elektronisk design med inriktning mot EMC.
FMV – Enheten Spektral miljö

Vi rekryterar nu nya medarbetare med goda kunskaper i svenska och engelska, problemlösningsförmåga och engagemang. Här finns ett brett utbud av kompetensutveckling och många spännande karriärmöjligheter. FMV, Försvarets materielverk, är en myndighet som upphandlar, utvecklar och levererar materiel och tjänster till det svenska försvaret. Hos oss samlas specialister inom teknik, affärer, juridik och projektledning. Det är så vi möter det svenska försvarets behov –
i fred, kris och krig.

Nyfiken? Läs mer på www.fmv.se eller följ oss på LinkedIn och Instagram.