Mjukvaruutveckling

Industrin sätter mjukvaran i centrum

Publicerad 18 februari 2022
Text: Peter Johansson Foto: Mikael Sjöberg
Maria Gundersen, system­vetare och team manager på Atlas Copco Industriteknik. Foto: Mikael Sjöberg

I en uppkopplad industri spelar mjukvaruutvecklingen inte längre en biroll. Hos Atlas Copco och deras kunder är de en del av kärnprocessen.

– Även om våra produkter har varit uppkopplade i 20 år, så är det i en helt annan grad idag. Det handlar om generella protokoll, cloud-kopplingar med möjligheter till fjärrstyrningar med mera, säger Maria Gundersen, systemvetare och team manager på Atlas Copco Industriteknik.
Det har lett till att mjukvaruutvecklingen hamnat i allt skarpare fokus. Hos Atlas Copco Industrial Technique, som levererar tjänster, produkter och lösningar för uppkopplad, hållbar och flexibel industriell produktion, är mjukvaran numera en del av kärnprocessen.
– Det sker en ständigt pågående utveckling och förbättring av produkterna snarare än att en produkt är statisk fram till nästa release. Titta bara vad som händer med våra mobiltelefoner och bilar med over the air-uppdateringar och appar man köper och lägger till. Det innebär mer och mer avancerad licensiering och en differentiering av vad en produkt är, säger Maria.
Utvecklingen ger också industrin bättre information tidigare. Möjligheter till avancerade analyser effektiviserar både produktion och service.
– Analyser ger oss data om produktens användning och aktuella skick varpå vi kan avgöra om service behövs eller inte. Det ger en säkrare process, mindre stopp på linan och förutsättningar att göra rätt saker med mindre insats och få ut bättre kvaliteter. Det ger också mindre materialåtgång, färre transporter och en bra produktion med mindre spill.

”Att arbeta hos oss och mot industrin får man ofta vara med från ax till limpa.”

Du ser en direkt nytta
Det är en spännande och ständigt aktiv utvecklingsom, liksom inom de flesta sektorer, innebär ett växande kompetensbehov. Data science och data engineer är några av de nya fält som tillkommit. Men behov av fler system­vetare, dataingenjör och embedded-utvecklare finns likväl.
– Att arbeta hos oss och mot industrin får man ofta vara med från ax till limpa, berättar Maria. Man får vara med och se idéerna och koncepten. Man får se produkterna läggas ut, följa hur de används i praktiken och vara med och ta hand om dem och förbättra dem.
– Du får se den direkta nyttan med produkterna och det gör ditt arbete väldigt konkret, även som mjukvaruutvecklare.