Presentation
Atlas Copco

Kundnära arbete och karriär­möjligheter på Atlas Copco

Publicerad 18 februari 2022
Foto: Johan Marklund
Trang Tran, Johan Arneving och Osborn Conning på Atlas Copco. Foto: Johan Marklund
Trang Tran, Johan Arneving och Osborn Conning på Atlas Copco. Foto: Johan Marklund

Samarbete, mångfald och utveckling – på Atlas Copco finns kombinationen av både trygghet och framåtanda. Här får ingenjörer och IT-specialister följa sitt arbete från ax till limpa, ända fram till användaren.
– Det finns stora resurser och en vilja att prova nya saker, här kan du verkligen göra skillnad, säger Trang Tran, front end-utvecklare.

Trang Tran kom till industrigruppen Atlas Copco i maj. Dessförinnan arbetade hon på en HR-avdelning i Vietnam i elva år, ett par år med kommunikation i Singapore och fyra år som frilans inom en bilagentur. Där kom inspirationen till att jobba med teknologi.
– Jag insåg att jag ville bli utvecklare, och tog en teknisk intensivkurs. Nu jobbar jag som front end-utvecklare med fokus på användargränssnitt. Jag ser till att nya produkter är användarvänliga, säger hon.
Jobberbjudandet från Atlas Copco kändes självklart att tacka ja till.
– Här uppskattar man verkligen mångfald och olika bakgrunder, och man vill få in fler kvinnor i grupperna. Det finns stora resurser och många duktiga personer som jag kan lära av. Atlas Copco är en bra plats för både den erfarne och nykomlingen, säger Trang Tran.

Jobba med oss på Atlas Copco. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Mjukvara i tung industri
Hennes kollega Osborn Conning läste teknisk fysik och elektroteknik och arbetade i Linköping innan han började som konsult på Atlas Copco i Stockholm. Numera är han anställd och har varit kopplad till företaget i tio år.
– Atlas Copco är visserligen ett företag för tung industri, men jag har insett att det allt mer blir ett mjukvaruföretag, säger han.
Osborn Connings roll är systemutvecklare, mestadels för mjukvara.
– Men det är bredare än så, det handlar om mer än programmering. Atlas Copco utvecklar nya produkter och jag behöver interagera mycket med personer med andra kompetenser. En del av produkterna kan vara farliga för användaren och därför är säkerhetstänkandet otroligt viktigt, säger han.
Kollegan Johan Arneving har varit på Atlas Copco i fyra år. Han är civilingenjör med inriktning mot elektro och arbetar nu med testning och testutveckling.
– Jag och min grupp testar av det som Osborn och Trang gör, och kvalitetssäkrar det innan det släpps ut till kunden. Arbetet sker i nära samarbete med utvecklarna och mycket fokus läggs på automatisering inom testning och verifiering, säger han.

Ser resultat direkt
Osborn Conning betonar det roliga med att jobba på just Atlas Copco: att de anställda får vara med från ax till limpa.
– På andra företag är du involverad i en väldigt liten bit av helheten, testningen ligger långt fram i tiden och du kanske aldrig får återkoppling på resultaten. Här kan vi själva ändra mjukvaran en eftermiddag och testa på användarna nästa dag, man får se resultat direkt, säger han.
Att jobba kopplat till fysiska maskiner lockar Trang Tran.
– Det här är helt annorlunda från att jobba med till exempel hemsidor. Här kan man se att ens arbete är kopplat till maskiner som gör saker som du programmerar, och det är otroligt kul, säger hon.
Och på Atlas Copco, som har 39000 anställda i över 180 länder, finns goda chanser att utvecklas i sitt yrke och göra karriär, både i Sverige och utomlands.
– Atlas Copco är ett företag som växer i varje segment och har goda utsikter. Det finns alltid nya team, nya marknader och produkter, alltid en position som behöver fyllas. Vi har många som jobbar utomlands, och den som vill stanna här hemma kan till exempel bli gruppchef, systemansvarig eller teknisk expert, säger Osborn Conning.

Kompetensutveckling viktig
Kompetensutveckling är något som Atlas Copco satsar på.
– Jag har varit involverad i tio olika produkter under mina år här, och vi har dedikerad tid för kompetensutveckling, det är ett visst antal timmar varje år. Det finns kurser att gå och jag upplever att man verkligen satsar på personalen, säger Johan Arneving.
Osborn Conning lyfter också fram den starka teamkänsla som finns på Atlas Copco.
– Vi har en stor produktbredd vilket gör att det krävs ett interdisciplinärt samarbete. En person vet inte allt, och det är väldigt roligt och stimulerande att jobba ihop med andra kompetenser.
Trang Tran rekommenderar arbetsplatsen till andra.
– Atlas Copco är ett gediget företag med lång historia, det finns resurser och förutsättningar för att bygga en långsiktig karriär här. Det känns väldigt tryggt här. Gör som jag och investera i din karriär och ta chansen på Atlas Copco!

Jobba med oss på Atlas Copco. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Atlas Copco

Atlas Copco är en internationell koncern med fyra fokusområden: kompressorteknik, vacuumteknik, industriteknik och energiteknik. Företaget har cirka 39000 anställda och huvudkontor i Nacka.
Inom industriteknik utvecklar Atlas Copco innovativa lösningar för uppkopplad, hållbar och flexibel industriell produktion med kunder över hela världen. Som experter på avancerade åtdragningar erbjuder företaget hela sortimentet från uppkopplade industriella åtdragningsverktyg, styrsystem och servicelösningar.

www.atlascopco.com