Statliga it-arbetsgivare

Polisen populäraste myndigheten

Publicerad 18 februari 2022
Text: Peter Johansson Foto: Gonzalo Irigoyen
Tomas Landeström, CIO på Polismyndigheten. Foto: Gonzalo Irigoyen

Polismyndigheten är den mest attraktiva it-arbetsgivaren bland statliga myndigheter. På andra och tredje plats i undersökningen kommer Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.

I Framtidens Karriär – It & Datas undersökning framgår det också tydligt att staten är en eftertraktad it-arbetsgivare. 84% av it-akademikerna anger att de kan tänka sig att arbeta för en statlig myndighet med it, digitalisering, teknikutveckling eller datasäkerhet.
– Det finns andra värden som prioriteras idag än de rent pekuniära. Fler och fler vill göra skillnad, framför allt de yngre generationerna. Och många myndigheter är professionella och representerar det, säger Tomas Landeström, CIO på Polismyndigheten, ett uppdrag han haft sedan han var med och slog samman myndigheten från 21 regionala polismyndigheter 2015.
Med drivkraften att göra skillnad är det kanske ingen överraskning att polisen – som bland annat har uppdraget att beivra brott och hålla Sverige tryggt och säkert – är populärast i undersökningen. Bland de myndigheter som flest kan tänka sig att arbeta på toppar Polisen med 61%. Därefter kommer Försvarsmakten (49%), Säpo (49%) och FRA (39%).
– Vi har en it-avdelning som är involverad i hela vårt uppdrag för det vi gör har en direkt påverkan på brottsbekämpningen. Allt vårt it-arbete går hand i hand med övriga polis­verksamheten. Vi jobbar till exempel inte i projektprogram utan alltid bara i linjen, säger Tomas Landeström.
–Dessutom har vi gemensamma samarbeten med andra brottsbekämpande myndigheter som Säpo, MSB och Tullen. Och vi har uppmärksammade internationella samarbeten inom Europol och med FBI, bland annat kring Encrochat och Anom med flera.

”Nästan alla brott idag ger enorma mängder digitala spår. Det innebär att de flesta brott också går att lösa med digital bevisföring.”

Moderna och stabila tekniker
Sedan myndighetsbildandet 2015 har it-avdelningen rekryterat ett stort antal nya medarbetare. Och varje år behöver de fler. Tomas Landeström räknar med 100–150 nyanställningar under 2022.
– Vi har 220 huvudleveranser och 2500 produktionssättningar varje år, så det är en högaktiv verksamhet, förklarar han.
Det som efterfrågas är personer som vill arbeta med myndighetens uppdrag – och väldigt modern teknik. Något som förstås krävs för att kunna konkurrera med tekniskt kompetenta, finansierade och agila antagonister.
– Sedan 2015 har vi renoverat våra gamla system, slängt ut stordatorn och blivit extremt framgångsrika med avancerad verksamhetsstödjande teknik. Vi ligger i framkant när det gäller maskininlärning, språkanalys, objektsanalys och mycket annat. Men vi utför ingen grundforskning utan använder stabila tekniker vi vet är implementerbara och skalbara, vilket jag tycker är bra.

Säkra digitala bevis
Bland framtidssatsningarna prioriteras tekniker som stärker myndighetens möjligheter att säkra digitala bevis.
– Nästan alla brott idag ger enorma mängder digitala spår. Det innebär att de flesta brott också går att lösa med digital bevisföring. För att göra det måste vi arbeta med moderna tekniker.
Det gör att kompetensbehovet hos den populära myndigheten inte bara är stort. Det är även brett.
– Vi söker medarbetare över i stort sett hela linjen. Vi har en extremt bred portfölj och kan erbjuda något inom vad som helst egentligen.

Hos vilka av följande myndigheter skulle du helst vilja arbeta med it, digitalisering, teknikutveckling eller datasäkerhet? (Ange gärna flera)

Skulle du kunna tänka dig att arbeta hos en statlig myndighet med it, digitalisering, teknikutveckling eller datasäkerhet?

Om undersökningen

Framtidens Karriär – It & Data genomförde undersökningen 12–22 november 2021 mot ett slumpmässigt urval av de som tagit examen på teknisk högskola eller universitet inom datateknik, teknisk fysik, elektroteknik eller data- och systemvetenskap. Statistisk felmarginal är 2,5–4 procentenheter.