Presentation
Kriminalvården

Var med och skapa ett tryggare samhälle!

Publicerad 18 februari 2022
Foto: Martin Roth
Joakim Lidstedt och Nathalie Johansson på Kriminalvården. Foto: Martin Roth
Joakim Lidstedt och Nathalie Johansson på Kriminalvården. Foto: Martin Roth

Vill du kombinera ett rikt utbud av kompetensutveckling och karriärvägar med att göra verklig samhällsnytta? Välkommen till Kriminalvården, där du som har kunskaper och erfarenheter inom IT kan vara med och driva digitaliseringen och skapa framtidens lösningar.

Inom Kriminalvården sker stora förändringar, med digitalisering och smart teknik som motor i utvecklingen. Ytterst handlar det om att utveckla innovativa lösningar som underlättar arbetet med att rehabilitera brottsdömda och minska risken för återfall i brott. Därmed skapas ett tryggare samhälle.
– Det är den starka kopplingen till samhällsnytta som driver mig och som gör arbetet här så spännande och men­ingsfullt. Jag vill vara med och påverka samhällsutvecklingen på ett positivt sätt, genom att tillvarata digitaliseringens möjligheter, säger Nathalie Johansson. Nathalie är systemvetare i botten och har erfarenhet av bland annat krav­analys och projektledning, både inom en annan statlig myndighet och det privata näringslivet.

Krim:Tech är myndighetens resa mot en mer digital kriminalvård. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Jobbar nära kärnverksamhet
Nathalie kom till Kriminalvården för sju månader sedan och arbetar idag som chef för en grupp systemutvecklare för det egenbyggda systemet Kriminalvårdsregistret, KVR. Detta är betydelsefullt för verksamheten, eftersom det stödjer kärnverksamhetens arbete med intagna och används av medarbetare med många olika roller inom Kriminalvården.
– Vårt arbete inom IT är helt centralt för att kärnverksamheten ska fungera optimalt. Genom att skapa bra förutsättningar för alla våra anställda och se till att de får rätt information i rätt tid frigör vi resurser för det viktiga arbetet med klienterna. Digitaliseringen är ett verktyg som effektiviserar många arbetsmoment och vi har ambitionen att arbeta väldigt nära kärnverksamheten och lyssnar in deras behov. I slutändan handlar det om våra intagna och att de ska få de bästa möjligheterna att återanpassas till samhället, förklarar Nathalie.

Prova olika roller
Kollegan Joakim Lidstedt kom till Kriminalvården direkt efter civilingenjörsexamen i datateknik från Linköpings universitet. Det var ett traineeprogram som gjorde att han fick upp ögonen för Kriminalvården.
– Det var ett perfekt sätt att komma in i arbetslivet och en chans att få arbeta med många olika uppgifter och pröva på olika roller. Det var verkligen lärorikt och jag trivdes väldigt bra, berättar han.
När traineeprogrammet var klart efter ett drygt halvår fick Joakim en tjänst som integrationsutvecklare, där han var med och byggde integrationslösningar för en rad olika IT-system. När han hösten 2021 fick erbjudandet att axla rollen som säkerhets­expert i IT-arkitektur tvekade han inte eftersom detta är ett område som han intresserat sig för ända sedan studietiden. Inför den nya tjänsten fick han möjlighet att gå en utbildning i arkitektur­utveckling.
– Kriminalvården satsar mycket på kompetensutveckling och olika internutbildningar och jag upplever verkligen att man får stöd och uppmuntran av chefer och ledning att växa professionellt. Många inom IT tar chansen att prova olika roller och funktioner och göra intern karriär. Det finns verkligen otroligt många olika möjligheter här, berättar han.

Söker många kompetenser
Nu söker kriminalvården nya engagerade IT-medarbetare som vill vara med och utveckla verksamheten. Det finns behov av ett brett spektrum av kompetens inom systemutveckling, arkitektur, projektledning och IT-infrastruktur. Här kan du utvecklas professionellt i kompetenta, sammansvetsade team, där det är högt i tak, lösningsorienterat och stödjande.
– Som medarbetare här kan man vara med och påverka utvecklingen. Det tas emot positivt om man har egna idéer och kommer med förslag eftersom det finns ett starkt fokus på att driva verksamheten framåt. Dessutom är det trevligt rent socialt. Vi har bra stämning och kul ihop, säger Joakim.
Nathalie avslutar:
– Om du är nyfiken på Kriminalvården och vill utvecklas i ett jobb där du faktiskt gör skillnad på riktigt, så tveka inte att söka hit. De personliga egenskaperna är minst lika viktiga som de formella meriterna. Vi letar alltid efter nya talanger inom IT!

Krim:Tech är myndighetens resa mot en mer digital kriminalvård. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Kriminalvården

Kriminalvården är en del av rättsväsendet. Vi har ansvar för fängelser, frivård och häkten. Vi arbetar för att göra samhället säkrare och tryggare. Vårt viktigaste mål är att minska återfall i brott – att bryta den onda cirkeln. Krim:Tech är myndighetens resa mot en mer digital kriminalvård. Med hjälp av den senaste tekniken och forskningen ska initiativet stödja myndighetens utveckling av nya och förbättrade digitala lösningar. Kriminalvårdens IT-avdelning har cirka 200 anställda och är placerad i Norr­köping. Under 2022 fortsätter vi att växa och planerar att rekrytera cirka 50 nya medarbetare till spännande roller inom IT. Läs mer om oss på:

www.krimtech.se