Presentation
Cybersäkerhet

Cybersäkerhet i framkant hos MSB

Publicerad 13 februari 2023
Sara Olsson, projektledare och Karin Dyberg Skarp, senior handläggare på MSB. Foto: Gonzalo Irigoyen
Sara Olsson, projektledare och Karin Dyberg Skarp, senior handläggare på MSB. Foto: Gonzalo Irigoyen

Omvärldsläget innebär ett allt större fokus på cybersäkerhet. MSB söker nu IT-ingenjörer som vill jobba både förebyggande och operativt.
– Vi är den myndighet i Sverige som går i bräschen för det civila samhällets cybersäkerhet, säger Sara Olsson, projektledare.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är IT en självklar del av verksamheten. Bland annat har MSB tillsammans med Trafikverket fått ett regeringsuppdrag: att förbereda en etablering av Rakel Generation 2. Rakel är det nationella kommunikationssystem för samverkan och ledning som används av fler än 600 organisationer i landet, däribland blåljusmyndigheter.
– Det handlar om att stärka Sveriges totalförsvar. När nuvarande Rakel kom ersatte det 200 analoga system. Det är ett mycket robust och säkert system, men gjort för talkommunikation. Idag finns ett stort behov av att lägga till data, bilder och video, och vi behöver därför vidareutveckla med modern mobiltelefoniteknik, säger Sara Olsson, teknisk projektledare för det uppdraget.

Jobba med IT hos oss. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

”Är häftigt”
MSB samarbetar med andra europeiska länders motsvarigheter.
– Vi är pionjärer vad gäller detta. Det är spännande och kul att vi måste lösa många utmaningar som det inte finns svar på just nu. Det är att jobba med framtiden, säger Sara Olsson.
Hennes kollega Karin Dyberg Skarp är senior handläggare för ledningssystem.
– Det pågår just nu ett intensivt arbete med att bygga upp civilt försvar. Där har MSB ett viktigt uppdrag. Vi både företräder det civila försvaret och stöder aktörerna inom området säker informationsdelning i totalförsvaret, vilket omfattar robusta sambandslösningar men också kryptosystem för att skydda informationen. Det är allt ifrån säkra nätverk till säker radiokommunikation, det är rätt häftigt, säger hon.

Omvärldsbilden förändras
Karin Dyberg Skarp har jobbat på MSB i två år och trivs väldigt bra.
– MSB har ett brett uppdrag vilket ger möjlighet till dynamik och variation – ena dagen jobbar jag med strategiska frågor och andra dagen står jag med en antenn i handen. Jag får arbeta med både strategiska frågor och djupa tekniska frågor, jag behöver inte välja, säger hon.
MSB arbetar både förebyggande och operativt, och arbetet är kanske viktigare än någonsin.
– Omvärldsbilden har förändrats ganska kraftigt vilket gör att det blir ett större fokus på cybersäkerhet jämfört med tidigare, och där ligger MSB verkligen i framkant, säger Sara Olsson.

Jobba med IT hos oss. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ansvar för att stödja samhället vid kriser, olyckor och civilt försvar, både före, under och efter händelsen. Vi arbetar för att skapa ett robust digitalt samhälle. Det gör vi genom att ge stöd och råd om cybersäkerhet, driva samverkan, hantera och analysera IT-incidenter samt erbjuda säkra kommunikationer och ge stöd till säkra ledningsplatser.

www.msb.se