Presentation
Tullverket

Flexibel arbetsplats med många möjligheter

Publicerad 13 februari 2023
Foto: Daniel Holmgren
– Kollegorna är fantastiska. Det finns så mycket kompetens här, dessutom är det högt i tak och prestigelöst, säger Rikard Häggkvist och får medhåll av sin kollega Johanna Nordmark. Foto: Daniel Holmgren
– Kollegorna är fantastiska. Det finns så mycket kompetens här, dessutom är det högt i tak och prestigelöst, säger Rikard Häggkvist och får medhåll av sin kollega Johanna Nordmark. Foto: Daniel Holmgren

Johanna drivs av förbättringsarbete och Rikard gillar problemlösning. De har båda hittat hem på Tullverkets it-avdelning. I en dynamisk miljö med många möjligheter utvecklar de brottsbekämpande och samhällsviktiga system.

– Vi är en stor it-avdelning som hanterar drift och utveckling av egna system samt förvaltar externa system. Det här ger mig som anställd möjlighet att utvecklas i den riktning som jag vill och det är även något som arbetsgivaren stöder fullt ut. Det betyder mycket för mig, säger Johanna Nordmark, teamledare och kravanalytiker.
Johanna har alltid brunnit för förbättringsarbete. Som en del av ett agilt utvecklingsteam har hon fått möjlighet att både fördjupa och bredda sina kunskaper.
– Det som är spännande är framför allt att det är ett så kreativt arbete. Jag jobbar med den brottsbekämpande verksamheten i Tullverket. Som kravanalytiker är det viktigt att förstå verksamhetens behov för att kunna omsätta det till krav på produkter, säger hon.
Tullverkets it-avdelning har all verksamhet samlad under ett och samma tak. Johanna jobbar sida vid sida med arkitekter, utvecklare och verksamhetsspecialister. Något som hon inte bara tycker är väldigt roligt utan även utvecklande.

Jobba med oss på it-avdelningen. Klicka här för att läsa mer

Varierande arbetsuppgifter
Förutom en kortare avstickare har Rikard Häggkvist arbetat på Tullverket i elva år. Anledningarna till att han har valt att stanna kvar är många.
– Mina arbetsuppgifter är väldigt varierande och jag har alltid haft stora möjligheter att påverka mitt arbete. Mitt team gör allt från ax till limpa. Det innebär att jag förutom programmering och problemlösning även får möjlighet att arbeta med analysarbete, kravställning, design och test, säger han.
Att det dessutom satsas på kompetensutveckling, flexibla arbetstider och en flexibel arbetsplats är ytterligare faktorer som bidrar till att han trivs.
Tullverket har flera stora och spännande projekt på gång. Det handlar om allt från nyutveckling av systemstöd för den brottsbekämpande verksamheten till EU-gemensamma system för import och export. För Rikards del väntar ett samarbetsprojekt med Polisen samtidigt som teamet förvaltar och vidareutvecklar tulltjänstemännens mobilapplikationer.
– Även om det kanske kan låta klyschigt så känns det bra att arbeta med något som är bra för hela samhället, säger han.

Tullverkets IT-avdelning

Tullverkets it-avdelning har ett brett uppdrag, ligger långt fram tekniskt sett och satsar mycket på digitalisering. Avdelningen i Luleå är med sina cirka 250 medarbetare norra Sveriges största arbetsgivare inom it. Hos oss är du delaktig i utvecklingen inom flera spännande verksamhetsområden och arbetar sida vid sida med bland annat systemutvecklare, systemtekniker och webbutvecklare.

tullverket.se