Fordonsindustrin

Fordonsindustrin i framkant för nya teknologier

Publicerad 13 februari 2024
Text: Cristina Leifland
Diana Banozic, Vice President Foundational Products på Volvo Group Digital & IT.
Diana Banozic, Vice President Foundational Products på Volvo Group Digital & IT.

Transportindustrin är en av de sektorer där utvecklingen av nya teknologier går som allra snabbast. Autonoma system, elektrifiering och AI är ledord.
– Vi satsar enormt mycket på den tekniska transformationen. Det är de nya teknologierna som ska hjälpa oss att nå våra hållbarhetsmål och det är en enormt spännande och dynamisk tid.

Det säger Diana Banozic, Vice President Foundational Products på Volvo Group Digital & IT. Diana kom till Volvo Group för ett och ett halvt år sedan, efter mer än 15 år inom Digital/IT på Volvo Cars. Hon är systemarkitekt i botten, med en master i informatik. Under sina år i fordonsindustrin har Diana sett stora förändringar.
– Vi är i ett enormt teknikskifte och har egentligen bara sett början av den här omvandlingen. Transformationen spänner över hela spektrumet, från system och processer till produkter, underhåll och service. Det är en spännande utmaning att göra gamla system flexibla inför framtiden och bygga en stabil grund för mjukvaruutveckling. Ett företag som Volvo har ett stolt arv att förvalta, samtidigt som vi ligger i framkant för nya lösningar, säger hon.

”Många unga, nyutexaminerade it-specialister har fått upp ögonen för vilken fantastisk resa som pågår inom fordonsbranschen.”

Agenda 2030
Hållbarhet är ett fundament i transformationen och det finns en tydlig plan för att uppnå målen i Agenda 2030, med bland annat elektrifiering av fordonsflottan. För Diana handlar det inte bara om att producera fossilfria fordon och maskiner, utan om hur Volvo Group kan bidra till ett hållbart samhälle i stort, miljömässigt och socialt.
– Det finns fantastiska möjligheter med den nya teknologin, exempelvis AI och automatisering, att skapa trygga, hållbara, smarta städer. Vi inom fordonsindustrin utvecklar lösningar som sedan kommer en mängd andra sektorer till godo och går verkligen i bräschen för många av de nya teknologierna. Nu gäller det att ha en helhetssyn, där vi implementerar ny teknologi på ett etiskt, balanserat och ansvarsfullt sätt. Det är otroligt spännande!

Volvo Group i topp
Mjukvara är en drivande komponent i alla delar av utvecklingen och Diana är inte förvånad över att Volvo Group toppar listan av attraktiva företag för it-specialister, tätt följt av Volvo Cars.
– Vi har en enormt stark kultur och ett fokus på Digital/IT och digitalisering som är väldigt tydlig, och alla våra Volvoföretag är en del i detta. Många unga, nyutexaminerade it-specialister har fått upp ögonen för vilken fantastisk resa som pågår inom fordonsbranschen rent allmänt och kanske Volvo Group i synnerhet. Det är här som många av de mest nydanande lösningarna utvecklas och vårt starka fokus på hållbarhet tilltalar många unga. De vill ha ett meningsfullt arbete, där de bidrar till ett renare och säkrare samhälle, säger hon.
– Att Volvo Group dessutom är globala är ett extra plus, här finns en mångfald och internationella karriärmöjligheter som är svåra att slå.
Diana framhåller att kompetensbehoven finns över hela linjen, från tekniskt ledarskap till mjukvaruutvecklare, AI-expertis och systemvetare.
– Vi letar alltid efter nya talanger. Hos oss och inom transportsektorn generellt kan man verkligen vara med och driva utvecklingen av det framtida samhället!

Hos vilka av följande industriföretag skulle du helst vilja arbeta med digitalisering, mjukvaru- och teknikutveckling eller datasäkerhet? Ange gärna flera.

Hos vilka av följande industriföretag skulle du helst vilja arbeta med digitalisering, mjukvaru- och teknikutveckling eller datasäkerhet?

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes 7–12 november 2023 mot ett slumpmässigt urval av de som tagit examen på teknisk högskola eller universitet inom datateknik, teknisk fysik, elektroteknik eller systemvetenskap. Statistisk felmarginal 2,5–4 procentenheter.